Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[a.né.ka] | انيک

Definisi : (anéka) banyak (jenisnya dll), berbagai-bagai, berjenis-jenis, bermacam-macam: sekolah ~ jurusan; serba ~ bermacam-macam, berbagai-bagai (jenis); beraneka berjenis-jenis, bermacam-macam: buku ini mengandungi latihan ~; keanekaan kepelbagaian. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[a.né.ka] | انيک

Definisi : /anéka/, = beraneka banyak jenisnya (coraknya dll); berbagai-bagai; berjenis-jenis: sekolah ~ jurusan; ~ ragam berbagai-bagai ragam; ~ warna bermacam-macam warna. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata aneka


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
polyphonic traditiontradisi aneka bunyiSejarahTiadaTradisi yang mengamalkan aneka bunyi atau berbagai-bagai bunyi khasnya dalam persembahan muzik.
polychromaticaneka warnaKomunikasiKorporatCahaya atau radiasi elektromagnetik yang membentuk lebih daripada satu jarak gelombang. Aneka warna juga bermaksud kepelbagaian warna yang terhasil daripada cahaya yang dikategorikan dalam spektrum elektromaginetik yang mewujudkan gelombang bentuk yang berlainan. Sinonim polikromatik.
assortative matingpengawanan anekaPenternakanGenetik dan PembiakbakaanKaedah mengawan dan bentuk pemilihan seksual melibatkan haiwan yang mempunyai fenotip yang sama. Pengawanan aneka berlaku lebih kerap berbanding dengan kaedah pengawanan rawak.
assortmentanekaPenternakanGenetik dan PembiakbakaanPengasingan atau hubungan antara ciri genetik gen tidak beralel yang diturunkan daripada induk kepada anak secara rawak sejajar dengan darjah rangkaian antara lokus tertentu. Aneka juga merupakan hubungan taburan rawak kromosom tidak berhomolog kepada sel anak dalam metafasa pembahagian meiosis pertama.
heteranekaFizikTiadaTiada
sortsaneka simbolGeografiTiadaTiada
technicolouraneka warnaKomunikasiTiadaTiada
polyschematicaneka skemaKesusasteraanTiadaTiada
polyrhythmicaneka iramaKesusasteraanTiadaTiada
monolopylogueaneka perananKomunikasiKorporatKepelbagaian watak yang dimainkan oleh seorang pelakon sahaja. Kepelbagaian ini digambarkan melalui jenis dialog, intonasi, dan mimik muka. Contohnya, seorang pelakon memainkan peranan sebagai seorang anak, ayah, ibu, datuk, dan nenek dalam satu tempoh masa persembahan tanpa mengubah kostum. Kaedah ini boleh dilakukan dalam siaran iklan dan persembahan kempen perhubungan awam. Sekiranya kaedah ini digunakan dengan baik, kos penerbitan dan kos kempen dikurangkan.
1234567

Kembali ke atas