Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. jumlah yg dianggarkan, per­hitungan atau perkiraan secara kasar: beri ~ berapa liter minyak diperlukan utk perjalan­an 1000 km; ~ pendapatan dan perbelan­jaan negara; 2. lebih kurang, kira-kira: ia hendak berhenti di situ ~ empat lima malam lagi; 3. Id peraturan; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : kira-kira; perkiraan: ~ perbelanjaan utk tahun depan sudah dibuat. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : anggaran

Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata anggaran


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
activity time estimatesanggaran-anggaran masa aktivitiPentadbiranTiadaiaitu masa optimis, masa paling mungkin dan masa pesimis.
population estimateanggaran penduduk; anggaran populasiGeografiTiadaTiada
population estimateanggaran penduduk; anggaran populasiKependudukanTiadaTiada
population estimateanggaran penduduk; anggaran populasiSosiologiTiadaTiada
conservative estimateanggaran konservatifSains ForensikTiadaAnggaran yang berlebihan yang dipilih secara sengaja untuk memihak kepada defendan. Contohnya, anggaran terhadap kekerapan profil DNA dalam suatu populasi.
economic feasibilitykesauran ekonomiTeknologi MaklumatTiadaKebolehlaksanaan sistem berasaskan anggaran pulangan akan melebihi anggaran kos.
parliamentary committeejawatankuasa parlimenPentadbiranTiadaBadan khas yang ditubuhkan dalam kalangan anggota parlimen bertujuan untuk menangani sesuatu aspek yang akan dibincang di dalam persidangan seperti rang undang-undang sendirian, rang undang-undang hibrid, anggaran perbelanjaan tahunan, anggaran perbelanjaan dan anggaran perbelanjaan tambahan. Jawatankuasa yang dilantik perlu memikir dan menangani persoalan berkenaan di parlimen dan secara tidak langsung akan mengurangkan beban anggota parlimen yang lain. Cara pembahagian kuasa ini akan menjimatkan masa dan meringkaskan persidangan.
estimateanggaranMatematikTiadaKiraan kasar yang melibatkan penghampiran untuk jawapan kepada sesuatu masalah. Contoh: (i) Dari ukuran lilitan dan jejari satu bulatan, anggaran nilai π boleh didapati. (ii) Dalam statistik, min suatu sampel diambil sebagai anggaran min suatu populasi.
التخمينanggaranAgama IslamFiqhAnggaran bagi barang yang dijual secara borong.
link budgetanggaran rangkaianAeroangkasaTiadaAnggaran kuasa isyarat dalam mereka bentuk rangkaian komunikasi untuk mengenal pasti sama ada isyarat dapat digunakan atau tidak.
12345678910...

Kembali ke atas