Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ang.kuh] | اڠکوه

Definisi : mempunyai sifat atau watak suka me­ninggi diri, congkak, sombong, pongah, ting­gi hati: orang yg sombong dan ~; sifat ~; mengangkuhkan; ~ diri membuat diri kelihatan angkuh, menyombongkan diri, meninggi-ninggikan diri; keangkuhan sikap yg angkuh, ketinggian hati, kecongkakan: ~ golongan atasan boleh menimbulkan kebencian di kalangan rakyat. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ang.kuh] | اڠکوه

Definisi : Mn rupa, serupa (dgn); ~ terbawa, tampan tinggal prb baik rupanya, tetapi tidak baik sikapnya (memperolok-olokkan orang yg pesolek). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ang.kuh] | اڠکوه

Definisi : suka menganggap diri sendiri lebih tinggi (cerdik, kaya dll) drpd orang lain; sombong; congkak: Orang yg ~ dibenci oleh masyarakat. keangkuhan sikap angkuh; kesombongan: ~nya menyebabkan orang benci kpdnya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata angkuh

Peribahasa

Buta baru celik (= melihat).

Bermaksud :

Angkuh dan sombong kerana beroleh kekayaan atau pangkat. (Peribahasa lain yang sama makna: Bungkuk [bongkok] baru betul).

 

Lihat selanjutnya...(10)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
conceitangkuhKesusasteraanTiada1. Apa sahaja yang terbentuk atau tergambar dalam fikiran.,2. Berkaitan dengan kepintaran intelek sebagaimana yang dapat dilihat dalam penyair puisi metafizika.
superior attitudesikap angkuhSejarahTiadaTiada
hybrisketakburanKesusasteraanTiadaRasa megah atau angkuh yang keterlaluan mengakibatkan kecelakaan pada diri protagonis dalam sesebuah tragegi.
hubrismegah diriKesusasteraanTiadaRasa megah atau angkuh yang keterlaluan mengakibatkan kecelakaan pada diri protagonis dalam sesebuah tragedi.
strawberry generationgenerasi strawberiTeknologi Maklumate-PembelajaranGenerasi yang lahir selepas tahun 1982 yang dikatakan rapuh, kecewa, egois, angkuh, lembam, tidak mahu dikritik, mudah putus asa dan tidak boleh diberikan nasihat oleh orang dewasa. Golongan ini juga dikatakan sebagai golongan kreatif, berfikiran di luar kotak dan kritis.
tragedytragediKesusasteraanTiadaBentuk drama serius yang menggambarkan kejatuhan dahsyat seseorang protagonis akibat kelemahannya sendiri. Dalam tragedi, wira ialah tokoh yang agung dan hebat. Namun, tokoh itu mempunyai kelemahan tragis (harmatia) seperti bersifat angkuh (hubris) sehingga dia membuat perhitungan yang salah dan akhirnya membawa kepada kejatuhannya. Situasi tersebut meninggalkan kesan tragis kepada khalayak. Peristiwa dalam drama tragedi ini membangkitkan rasa gerun dan kasihan yang kemudiannya dilenyapkan daripada jiwa khalayak. Peleraian emosi ini disebut sebagai katarsis. Tragedi merupakan salah satu bentuk drama Barat yang bermula di Athens pada pertengahan kurun keenam Sebelum Masihi. Aristotle mengandaikan drama tragedi berasal daripada dithyramb, iaitu nyanyian dan tarian memuja Dewa Dionysus dan berkemungkinan merupakan cerita yang ditokok tambah. Aristotle ialah orang pertama yang memberikan definisi tragedi yang paling berpengaruh. Persembahan tragedi yang pertama dilakukan oleh Thespis di City Dionesia antara 536-5
phallic stageperingkat falikPsikologiPsikologi UmumPeringkat dalam perkembangan personaliti ciptaan Freud. Menurut Freud, kanak-kanak yang berada pada umur antara 3 hingga 6 tahun akan membina personaliti falik apabila mereka gagal meneruskan perkembangan sihat dalam tempoh ini atau berlaku fiksasi. Pada peringkat ini, kanak-kanak berkenaan dikatakan berkemungkinan besar akan tertarik kepada ibu atau bapa yang berlainan jantina dengannya sehingga membawa kepada konotasi terkenal, iaitu kompleks atau konflik Oedipus. Individu yang mempunyai personaliti falik akan mempamerkan tingkah laku yang angkuh, berlagak, menunjuk-nunjuk, bangga dan narsisistik (cinta diri).

Kembali ke atas