Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[an.ti] | انت

Definisi : awalan asing tidak menyetujui, melawan, membantahi, menentang, mis antikerajaan dan antisosial. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[an.ti] | انت

Definisi : (awalan yg bererti) bertentangan dgn; melawan; menentang: ~komunis; ~rasuah; ~-Rusia. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata anti-


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
anoxia (anoksia) Keadaan apabila kandungan oksigen dalam tisu lebih rendah daripada paras fisiologi. (UBAT) ant- (ant-) Imbuhan asing yang bermaksud bertentangan dengan kata yang mengikutinya. Contohnya, anthelmint dan antihistamina. Sinonim anti-. (UBAT) antacid (antasid) Bahan beralkali sederhana yang dapat meneutralkan keasidan yang berlebih- anorchism antacid Kamus Sains.indb 70 7/8/08 11:46:01 AM 71 an dalam perut. Contohnya yang hidup dalam tubuh manusia. (BIO) anthroposphere (antroposfera) Ekosistem semula jadi yang telah terubah suai akibat aktiviti manusia. Con - tohnya, hutan yang dimusnahkan yang seterusnya ditukarkan menjadi ladang getah. (BIO) anti- (anti-) Lihat ant-. (UBAT) antiadrenergic (antiadrenergik) Lihat sympatholytic. (KIM) antialdosterone (antialdosteron) Agen yang dapat menyekat kesan aldosteron. Contohnya, Spironolactone. (UBAT) anthracite antialdosterone Kamus Sains.indb 76 7/8/08 11

Kembali ke atas