Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[a.pa.bi.la] | اڤابيلا

Definisi : (kata penghubung ayat yg bererti) pd ketika; semasa: ~ sampai di rumah, barulah ia membuka bungkusan itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata apabila

Puisi
 

Kait mengait serambi padi,
     Padi ini padi Mak Buruk;
Apabila kena ular pun mati,
     Dapat sesuka hati kanda menjolok.


Lihat selanjutnya...(5)
Peribahasa

Apabila orang miskin menghendaki wang,
     dia mendapat anak;
apabila orang kaya menghendaki anak,
     dia mendapat wang.

Bermaksud :

Hasil yang berlawanan dengan keinginan; lain yang dihajati lain yang diperoleh.

 

Lihat selanjutnya...(53)


Glosari Dialek Johor

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
ngelenot[N«.le.not]kata adjektifberkenaan punggung yang bergoyang ke kiri dan kanan apabila berjalan; mengayak.Jangan ngelenot bile jalan, nanti orang pandang.[dZA.NAn N«.le.not bi.l« dZA.lAn nAn.ti o.ÄAN pAn.dAN]Jangan ngelenot apabila berjalan, nanti orang pandang.
tesembat[t«.sem.bAt]kata kerjatersentak kerana terperanjat apabila bertemu dengan sesuatu yang menakutkan, mendengar berita buruk dan lain-lain.Mak Cik tesembat dengo Pak Long kau kene belet ula.[mA/ tSi/ t«.s«m.bAt d«.N pA/ loN kAw k«.n« b«.let u.lA]Mak Cik terperanjat mendengar berita Pak Long kau dibelit ular.
gandang[gAn.dAN]kata adjektifriuh atau bising contohnya apabila seseorang atau beberapa orang bercakap dengan nada yang kuat yang boleh menimbulkan kebisingan.Salah siket gandang bunyi mulotnye.[sA.lAh si.ket gAn.dAN bu.øi mu.lot.ø«]Salah sedikit sahaja, riuh rendah dan bising bunyi mulutnya.
mengayak[m«.NA.jA/]kata adjektifberkenaan punggung yang bergoyang ke kiri dan kanan apabila berjalan; ngelenotKalau nampak mengayak tu Tijah le, takde orang laen.[kA.lAw nAm.pA/ m«.NA.jA/ tu ti.dZAh l« tA/.d« o.ÄAN lAen]Kalau nampak mengayak itu Tijahlah, tidak ada orang lain.
celeh[tS«.leh]kata adjektiftajam pengamatan dan berhati-hati.Bile dah besa panjang maken die celeh bile buat keje.[bi.l« dAh b«.sA pAn.dZAN mA.ken di.j« tS«.leh bi.l« bu.wAt Apabila sudah besar panjang, dia semakin berhati-hati apabila membuat kerja.
ketotol[k«.to.tol]kata kerjaberjalan laju dan tidak menoleh ke kiri dan kanan terutamanya apabila sedang membawa sesuatu barang di kedua-dua belah tangan; ketetel.Ketotol aje jalan sampai tak nampak orang kiri kanan.[k«.to.tol A.dZ« dZA.lAn sAm.pAj tA/ nAm.pA/ o.ÄAN ki.Äi Berjalan laju hingga tidak nampak orang di kiri dan kanan.
ketetel[k«.te.tel]kata kerjaberjalan laju dan tidak menoleh ke kiri dan kanan terutamanya apabila sedang membawa sesuatu barang di kedua-dua belah tangan; ketotol.Dari jaoh dah nampak mereke ketetel aje bejalan nuju stesen bas.[dA.Äi dZA.woh dAh nAm.pA/ m«.Äe.k« k«.te.tel A.dZ« Dari jauh sudah nampak mereka berjalan laju tidak menoleh kiri kanan menuju ke stesen bas.
tonjen[ton.dZen]kata namasejenis permainan kejar mengejar secara berkumpulan yang melibatkan seorang “ibu” yang akan mengejar kawan-kawan yang lain dan apabila tercuit oleh “ibu”, orang itu akan menggantikan “ibu”; maen jebat.   
maen jebat[mAen dZ«.bAt] sejenis permainan kejar-mengejar secara berkumpulan yang melibatkan seorang “ibu” yang akan mengejar kawan-kawan yang lain dan apabila tercuit oleh “ibu”, orang itu akan menggantikan “ibu”; tonjen.   
pane[pA.n«]kata adjektifbingung.Pane rase bile sesat jalan.[pA.n« ÄA.s« bi.l« s«.sAt dZA.lAn]Dia bingung apabila tersesat jalan.
12345

Kembali ke atas