Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[a.pa.bi.la] | اڤابيلا

Definisi : (kata penghubung ayat yg bererti) pd ketika; semasa: ~ sampai di rumah, barulah ia membuka bungkusan itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata apabila

Puisi
 

Kait mengait serambi padi,
     Padi ini padi Mak Buruk;
Apabila kena ular pun mati,
     Dapat sesuka hati kanda menjolok.


Lihat selanjutnya...(5)
Peribahasa

Apabila orang miskin menghendaki wang,
     dia mendapat anak;
apabila orang kaya menghendaki anak,
     dia mendapat wang.

Bermaksud :

Hasil yang berlawanan dengan keinginan; lain yang dihajati lain yang diperoleh.

 

Lihat selanjutnya...(53)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
resonant frequencyfrekuensi resonansKejuruteraanTiadaadalah terimbang. [KE] 2. Frekuensi apabila tenaga diserap dan arah penjajran berubah.,3. Frekuensi apabila sistem atau objek akan menyambut dengan amplitud maksimum apabila dipacu oleh daya bentuk sinus luar beramplitud malar.,4. Frekuensi unit hablur untuk ragam getaran tertentu apabila galangan berkesan bagi unit hablur adalah sifar.,5. Frekuensi apabila jumlah regangan berkemuatan dan beraruhan bagi komponen dalam litar adalah sama.
guest name recordrekod tamuPentadbiran PerniagaanTiadaRekod yang mengandung maklumat tetamu apabila penempahan dibuat atau apabila tetamu tanpa tempahan mendaftar di hotel.
parallel resonanceresonans selariKejuruteraanTiada1. Frekuensi apabila regangan beraruhan dan berkemuatan bagi litar resonans selari adalah sama.,2. Frekuensi apabila galangan selari bagi litar resonans selari adalah maksimum.,3. Frekuensi apabila galangan selari bagi litar resonans selari mempunyai faktor kuasa uniti.
constant voltagevoltan malarKejuruteraanTiada1. Voltan yang tidak berubah lebih daripada kepersisan pengukuran yang diperlukan apabila galangan penjana digandakan.,2. Sejenis operasi bekalan kuasa apabila voltan keluaran kekal pada nilai yang telah ditentukan apabila arus keluaran diubah dalam julat bekalan kuasa.
photoconductorfotopengalirKejuruteraanTiada1. Peranti daripada bahan semipengalir, yang rintangannya menurun apabila permukaannya yang peka dicahayai.,2. Perintang peka cahaya yang rintangannya menurun dengan peningkatan keamatan cahaya, apabila dicahayai.,3. Peranti yang rintangan elektriknya berubah dengan pendedahan kepada cahaya.,4. Bahan, biasanya pepejal bukan logam, yang keberalirannya bertambah apabila ia didedahkan kepada sinaran elektromagnet.,5. Logam, seperti selenium atau kadium sulfid yang berkeupayaan mengalirkan dan menyimpan cas-cas elektrik.
megacephalymegasefaliPerubatanTiada1. Keadaan apabila kepala menjadi terlalu besar.,2. Keadaan apabila tulang kepala, muka dan leher terus membesar secara abnormal.
megalocephalymegalosefaliPerubatanTiada1. Keadaan apabila kepala menjadi terlalu besar.,2. Keadaan apabila tulang kepala, muka dan leher terus membesar secara abnormal.
current resonancesalun arusKejuruteraanTiadaKeadaan litar apabila magnitud arus melalui nilai maksimum, apabila frekuensi berubah semasa salun.
Kew barometerbarometer KewKejuruteraanTiada, apabila tiada pelarasan yang dilakukan terhadap perubahan aras raksa dalam tangki apabila berlaku perubahan tekanan, skala mengecut secara seragam digunakan untuk menentukan tinggi berkesan lajur raksa.
critical flowaliran gentingKejuruteraanTiadaKeadaan aliran apabila kadar luahan adalah maksimum untuk tenaga tentu yang diberi, ataupun apabila tenaga tentunya adalah minimum pada kadar luahan yang diberi.
12345678910...

Kembali ke atas