Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[as.li] | اصلي

Definisi : 1. bkn orang yg asal keturunannya, lahir, dan tinggal di sesebuah negeri; orang ~ pen­duduk asal sesebuah negeri (bukan orang asing atau orang mendatang); 2. bkn sesuatu yg ber­asal dr sesebuah negeri atau daerah itu sendiri (bukan ciptaan dsb asing): lagu ~; baju ~; 3. bkn bawaan sejak lahir: sifat-sifat ~; 4. tulen (bukan buatan terkemudian atau tiruan ataupun bercampur bahan lain): getah ~; gas ~; 5. bkn yg asal (bukan saduran atau terjemahan): karangan ~; naskhah yg ~; 6. Id bkn yg asal (bukan salinan): ijazah ~ ijazah asal (bukan salinan); 7. berasal, keturunan orang baik-baik; anak-anak ~ bukan sebarang orang; keaslian perihal (sifat dll) asli, ketulenan, kejatian: ~ naskhah ini tidak perlu disang­sikan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[as.li] | اصلي

Definisi : 1 tidak bercampur dgn yg lain; tulen; jati: getah ~; emas ~. 2 bukan tiruan atau bukan jiplakan: Inilah karangan ~ pengarangnya, bukan terjemahan drpd karangn lain. keaslian keadaan asli; ketulenan: ~ surat beranak itu telah diakui oleh mahkamah. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata asli

Puisi
 

Bunga tanjung putih berseri,
     Bunga kembang berlapis-lapis;
Lagu canggung lagu asli,
     Lagu asal negeri Perlis.


Lihat selanjutnya...(2)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
Sains.indb 48 7/8/08 11:45:58 AM 49 buta yang diakibatkan oleh uremia. (UBAT) amber codon (ambar kodon) Urutan UAG dalam mRNA yang tidak mengekodkan asid amino asli. Kodon ini menyebabkan pemberhentian pramatang dalam sintesis protein. (KIM) ambidextrous (ambidekstrus) Perihal mempunyai kemahiran menggunakan kedua-dua belah tangan untuk membuat sesuatu pekerjaan. (UBAT) ambient (ambien) Berkaitan dengan keadaan persekitaran asparagus, khususnya pada daun muda. Asid ini penting dalam metabo- lisme nitrogen pada tumbuh-tumbuhan. (BIO, KIM) aspartic acid (asid aspartik) Formula C 4 H 7 NO 4 . Asid amino asli berasid dan merupakan pendulu untuk sin- tesis pirimidina-nukleotida. Asid amino ini penting dalam tindak balas pen- transaminaan. (KIM) aspect ratio (nisbah bidang) Nisbah untuk menyatakan kaitan antara ketinggian dengan

Kembali ke atas