Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[au] | اءو

Definisi : simbol kimia bagi aurum. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[au] | اءو

Definisi : sr kata utk menyatakan kesakitan (ketakut­an atau keadaan terkejut). (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata au


Glosari Dialek Johor

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
rohoi[Äo.hoj]kata kerjapecah berderai.Rumah lame tu rohoi makan dik anai-anai.[Äu.mAh lA.m« tu Äo.hoj mA.kAn di/ A.nAj.A.nAj]Rumah usang itu sudah roboh kerana dimakan anai-anai.
lawang I[lA.wAN]kata namaruang dalam sesebuah rumah atau bangunan.Rumah tu tak de lawang kosong.[Äu.mAh tu tA/ d« lA.wAN ko.soN]Rumah itu tidak ada ruang yang kosong.
belandan[b«.lAn.dAn]kata kerjabergunting rambut.Pendek rambot tu, baru belandan ke?[pen.de/ ÄAm.bot tu bA.Äu b«.lAn.dAn k«]Pendek nampak rambut itu, baru lepas berguntingkah?
mentong[men.toN]kata kerjamemakan makanan asas selepas waktu makan yang lazim.Baru pukol tige, Mak Usu dah mentong.[bA.Äu pu.kol ti.g« mA/ u.su dAh men.toN]Baru pukul tiga, Mak Usu makan sekali lagi.
pangkong[pAN.koN]kata adjektifgelap-gelita.Padam aje lampu, pangkong le rumah.[pA.dAm A.dZ« lAm.pu pAN.koN l« Äu.mAh]Bila lampu padam, gelap-gelitalah dalam rumah.
mencelah[m«n.tS«.lAh]kata adjektifmasak sebahagian daripada segugus.Datangle ke rumah, buah langsat dah mencelah.[dA.tAN.l« k« Äu.mAh bu.wAh lAN.sAt dAh m«n.tS«.lAh]Datanglah ke rumah, buah langsat sudah ada yang masak.
belondong[b«.lon.doN]kata adjektiflecah dan digenangi air; londang.Depan rumahnye belondong, lepas ujan turon tak renti-renti.[d«.pAn Äu.mAh.ø« b«.lon.doN l«.pAs u.dZAn tu.Äon tA/ ]Depan rumahnya lecah setelah hujan turun tidak berhenti-henti.
menyeman[m«.øe.mAn]kata kerjamenjadi bertambah teruk.Budak ni baru nak baek demam, bejalan pulak, dahle menyeman.[bu.dA/ ni bA.Äu nA/ bAe/ d«.mAm b«.dZA.lAn pu.lA/ dAh.l« Budak ini baru hendak baik demam sudah pergi berjalan, menjadi bertambah teruklah demamnya.
kohot[ko.hot]kata adjektifberkenaan benda yang nampak buruk.Kaen tu kohot rupenye, kau jemo kat panas ke?[kAen tu ko.hot Äu.p«.ø« kAw dZ«.mo kAt pA.nAs k«]Kain itu kelihatan buruk, kamu jemur di tengah panaskah?
bapok[bA.po/]kata namalelaki yang berperangai dan berpakaian seperti perempuan.Ingatkan pempuan rupenye bapok.[i.NAt.kAn p«m.pu.wAn Äu.p«.ø« bA.po/]Disangkakan perempuan, rupa-rupanya lelaki yang berkelakuan dan berpakaian seperti perempuan.
12345

Kembali ke atas