Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[au.rum] | اءوروم

Definisi : (Kim) sj unsur logam yg tidak reaktif dan banyak digunakan utk membuat barang-barang kemas, emas. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[au.rum] | اءوروم

Definisi : ist unsur logam yg tidak reaktif dan banyak digunakan utk membuat barang kemas, aloi, peralatan makmal dsb. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata aurum


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
aurumaurumKimiaTiadaUnsur logam dalam kumpulan IB jadual berkala, nombor atom 79, berat atom 197, takat lebur 1063@C, takat didih 2800@C, lembut, berkilau, larut di dalam akua regia, dan tidak larut dalam asid.
aurumaurumKimiaTiadaTiada
goldaurumKimiaTiadaUnsur logam peralihan dalam kumpulan 1B (atau 11) jadual berkala, simbol Au, nombor ataom 79, berat atom 196.97, nombor pengoksidaan +1, takat lebur 1063oC, takat didih 2800oC, lembut, berkilau, tertempakan, tidak reaktif, larut di dalam akua regia, tetapi tidak larut di dalam asid. Aurum terdapat semula jadi sebagai logam bebas, dan diekstrak daripada bijihnya secara pengalamannya. Aurum digunakan untuk membuat barang kemas, aloi, alatan makmal, amalgam dan sebagai pemantul inframerah. Nama ummunnya ialah emas.
goldaurum; emas;pusat sasaran (Memanah)FizikTiadaTiada
goldaurum; emas;pusat sasaran (Memanah)GeografiTiadaEmas: Sejenis unsur logam, simbol Au, nombor atom 79, jisim 196.967. Logam bernilai susah didapatkan di bentuk melalui proses hidroterma.
goldaurum; emas;pusat sasaran (Memanah)PerubatanTiadaEmas: Sejenis unsur logam, simbol Au, nombor atom 79, jisim 196.967. Logam bernilai susah didapatkan di bentuk melalui proses hidroterma.
goldaurum; emas;pusat sasaran (Memanah)KejuruteraanTiadaTiada
goldaurum; emas;pusat sasaran (Memanah)KimiaTiadaEmas: Sejenis unsur logam, simbol Au, nombor atom 79, jisim 196.967. Logam bernilai susah didapatkan di bentuk melalui proses hidroterma.
goldaurum; emas;pusat sasaran (Memanah),SukanTiadaTiada
goldaurum; emas;pusat sasaran (Memanah)KejuruteraanTiadaEmas: Sejenis unsur logam, simbol Au, nombor atom 79, jisim 196.967. Logam bernilai susah didapatkan di bentuk melalui proses hidroterma.
12

Kembali ke atas