Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[bab] | باب

Definisi : 1. Ar pintu; ~ al-mandeb pintu air mata; 2. bahagian(-bahagian) dlm sesebuah buku yg selalunya diberi tajuk atau dinombori (spt I, II, III, dsb): buku itu mengandungi sepuluh bab; 3. hal mengenai sesuatu, fasal: bab-bab perkahwinan dan perceraian diserahkan kpd mahkamah syariah. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[bab] | باب

Definisi : 1 bahagian dlm sesebuah buku: Buku ini terbahagi kpd tujuh ~. 2 fasal; hal. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bab


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
chapter headtajuk bab/judul babKomunikasiTiadaTiada
chapter headingtajuk babPerpustakaanTiadaTajuk di dalam teks sebagai permulaan sesuatu bab yang terdiri daripada bentuk taip yang lebih besar daripada bentuk taip bagi judul-judul seterusnya dan mempunyai ukuran dan posisi yang seragam bagi setiap bab yang terletak pada bahagian atas sesuatu halaman.
contentskandungan; isiPerpustakaanTiada3. Kandungan: Senarai awal di dalam sesebuah buku yang mengandung tajuk-tajuk bab yang disusun menurut susunan yang sistematik dan betul; atau senarai makalah di dalam terbitan bersiri dengan catatan halaman yang tepat yang dapat dijadikan panduan kepada pengguna untuk mendapatkan tajuk bab atau makalah yang diperlukan.
chapterbabPendidikanTiadaTiada
chapterbabKomunikasiTiadaTiada
chapterbabPerpustakaanTiadaSesuatu bahagian yang lengkap di dalam sesebuah buku yang membicarakan sesuatu bidang yang mempunyai kaitan dan kesinambungan di antara bahagian sebelum dan bahagian berikutnya.
chapterbabKejuruteraanTiadaTiada
chapterbabUndang-undangTiadaTiada
articlemakalah/artikel;;, bab)KesusasteraanTiada2. Karangan, bukan cerita rekaan, yang membicarakan pokok tertentu.
articlemakalah/artikel;;, bab)KomunikasiTiadaTiada
1234

Kembali ke atas