Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.bad] | بابد

Definisi : Jw sejarah, tambo, riwayat: babad Tanah Jawa. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.bad] | بابد

Definisi : riwayat; sejarah: ~ Tanah Jawa. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata babad


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
BABAD TANAH JAWI

BABAD TANAH JAWI, karya histriografi Jawa. Babad Tanah Jawi ditulis dalam bahasa Jawa baru, dalam bentuk syair, pada abad ke-17.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIKonsep
STAPLEDON, OLAF

Stapledon, Olaf (1886–1950) ialah penulis

fiksyen sains British yang utama. Dia menulis

babad imaginasi masa depan yang dikenalinya

sebagai esei penciptaan mitos. Kisah hebat dan

istimewa ini melepasi ruang dan masa serta selalu

berkait dengan seluruh peradaban.

UMUM 
TAMBO

TAMBO, sastera Minangkabau yang mengisahkan sejarah kejadian Minangkabau.  Tambo juga biasa disamakan dengan babad atau sejarah.  Tambo dianggap berasal dari zaman lampau, diwarisi daripada nenek moyang sehingga ada yang menganggapnya sebagai kebenaran sejarah.  Tambo dapat dibaca contohnya pada Kitab Curai Paparan Adat Alam Minangkabau (1919) dan Mustiko Adat Alam Minangkabau (1921) karya Datuk Sangguno Dirajo.

SASTERAKonsep
NYAI RORO KIDUL

NYAI RORO KIDUL, tokoh legenda masyarakat Jawa di Indonesia sekitar tahun 1580-an. Dia dianggap sebagai ratu atau dewi yang dipercayai boleh menguasai jin dan roh ghaib di Laut Selatan, Pulau Jawa. Keturunannya dipercayai masih menjadi penguasa Kesusuhunan dan Mangkunegaraan di Surakarta serta kesultanan dan kepakualaman di Yogyakarta dongeng yang dikisahkan dalam Babad Tanah Jawi, sejarah utama dan rasmi daripada raja-raja Mataram, Raja Mataram yang pertama daripada dinasti itu telah menikahi Nyai Roro Kidul. Semenjak itu penguasa Laut Selatan ini telah menikahi para raja Jawa. Kini, yang dianggap keturunan raja adalah daripada Susuhunan Surakarta dan Sultan Yogyakarta di puri Mangkunegaraan atau Pakualaman.

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh

Kembali ke atas