Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : agensi kerajaan yg ditubuhkan utk melaksanakan fungsi-fungsi tertentu; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : jabatan kerajaan yg dibentuk mengikut akta tertentu dan mempunyai kuasa tersendiri. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : badan (spt Dewan Bahasa, MARA, UDA) yg ditubuhkan oleh kerajaan dgn kelulusan Parlimen utk menyelenggarakan sesuatu dgn mendapat bantuan kewangan drpd kerajaan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata badan berkanun


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
BADAN BERKANUN

BADAN BERKANUN, sebuah perbadanan awam dalam struktur pentadbiran kerajaan. Badan berkanun ditubuhkan oleh kerajaan Persekutuan di bawah undang-undang yang diluluskan oleh Parlimen, dan oleh kerajaan negeri di bawah enakmen yang diluluskan oleh Dewan Undang Negeri masing-masing. Penubuhan badan berkanun pada umumnya bertujuan untuk membolehkan penglibatan kerajaan secara terus dan lebih berkesan dalam bidang perkhidmatan awam dan pembangunan sosioekonomi yang memerlukan modal yang banyak dan kurang mendapat sambutan daripada sektor swasta. Badan berkanun dijangka akan dapat memainkan peranan yang lebih aktif dan bebas kerana badan tersebut tidak perlu mengikut peraturan biasa yang diamalkan dalam pentadbiran kerajaan, walaupun badan itu diletakkan di bawah kuasa kerjaaan Persekutuan dan kerajaan Negeri.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIKonsep
DEWAN BANDARAYA KUALA LUMPUR (DBKL)

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)

ialah badan berkanun yang bertanggungjawab

menyelenggara dan melaraskan kegiatan

pembangunan di kawasan bandar raya Kuala

Lumpur yang meliputi keluasan 243.62 kilometer

persegi.

UMUM 
PERBADANAN PEMBANGUNAN BANDAR (UDA)

Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA)

ialah badan berkanun di bawah Kementerian

Pembangunan Usahawan. Badan ini lebih dikenali

sebagai UDA iaitu singkatan daripada Urban

Development Authority. UDA berfungsi sebagai

pelaksana dasar-dasar kerajaan bagi menyusun

semula masyarakat selaras dengan Dasar Ekonomi

Baru (DEB) melalui pembangunan dan

penyusunan semula bandar.

UMUM 
LEMBAGA PERTUBUHAN PELADANG

Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) ialah badan berkanun di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

SAINS POLITIK DAN KETATANEGARAANInstitusi/Organisasi
KUMPULAN WANG SIMPANAN PEKERJA

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja

(KWSP) ialah badan berkanun dan tabung amanah

yang ditubuhkan di bawah Akta Kumpulan Wang

Simpanan Pekerja 1951. KWSP ditubuhkan pada

1 Oktober 1951 dengan tujuan untuk menyediakan

badan yang menjaga kebajikan sosial ahlinya

melalui Skim Simpanan Wajib.

UMUM 
LEMBAGA PERTUBUHAN PELADANG

LEMBAGA PERTUBUHAN PELADANG, sebuah badan berkanun di bawah pengawasan Kementerian Pertanian. Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) telah ditubuhkan pada 14 Februari 1973 sebagai badan berkanun persekutuan menerusi akta yang diluluskan iaitu yang dikenal sebagai Akta Pertubuhan Peladang 1973. Di bawah Seksyen 4 Akta ini, dijelaskan tujuan penubuhan LPP iaitu:

BUDAYAInstitusi/Organisasi
LEMBAGA PADI DAN BERAS NEGARA

LEMBAGA PADI DAN BERAS NEGARA, badan berkanun yang berkhidmat untuk masyarakat tani. Lembaga Padi dan Beras Negara (LPN) terletak di bawah Kementerian Pertanian. LPN telah ditubuhkan pada 20 September 1971 di bawah Akta Parlimen No. 47, Akta Lembaga Padi dan Beras Negara Tahun 1971. Penubuhan LPN ini adalah hasil gabungan dua buah agensi kerajaan iaitu Bahagian Bekalan Kementerian Perdagangan dan Perindustrian dengan Perbadanan Pemasaran Padi dan Beras.

BUDAYAInstitusi/Organisasi
LEMBAGA KEMAJUAN IKAN MALAYSIA

LEMBAGA KEMAJUAN IKAN MALAYSIA, badan berkanun yang menyelaraskan aktiviti perikanan di Malaysia. Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) juga dikenal sebagai MAJUIKAN.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIInstitusi/Organisasi
FINAS

FINAS, organisasi yang menguruskan hal ehwal perfileman di Malaysia. FINAS ialah singkatan daripada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia. Perbadanan ini telah ditubuhkan oleh kerajaan sebagai sebuah badan berkanun di bawah Akta Parlimen 244 dan memulakan operasinya pada 1 November 1981.

BUDAYAInstitusi/Organisasi
MARA

MARA, agensi berkanun. MARA ialah singkatan Majlis Amanah Rakyat. Ia ditubuhkan melalui Akta Parlimen 1966, sebagai sebuah badan berkanun. Sejarah penubuhan MARA adalah berikutan bubarnya Rural and Industrial Development Authority (RIDA) atau Lembaga Kemajuan Kampung dan Perusahaan yang telah ditubuhkan pada tahun 1950 untuk memperbaiki ekonomi dan sosial bumiputera di Tanah Melayu.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIInstitusi/Organisasi
12

Kembali ke atas