Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.ha.gian] | بهاݢين

Definisi : 1 hasil drpd membahagi; pecahan drpd sesuatu yg dibahagikan: Pedagang-pedagang itu telah membahagikan hasil jualan mereka kpd tiga ~. 2 hak milik atau sesautu yg dibahagikan: Yg ini ~ awak, sementara yg itu, ~ saya. 3 cabang atau cawangan drpd sesuatu yg lebih besar: Ayah saya bekerja di ~ Bahasa, Dewan Bahasa dan Pustaka. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bahagian

Puisi
 

Kapal layar bertiang tiga,
     Tiang keempat batang galah;
Ikhtiar ilmu bahagian kita,
     Hasil pendapatan di tangan Allah.


Lihat selanjutnya...(4)

Glosari Dialek Johor

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
sepat[s«.pAt]kata kerjamengupas kulit ari pada bahagian-bahagian tumbuhan.Nak buat daon rokok, sepat dulu kulet ari pucok nipah sebelom kite keringkan.[nA/ bu.wAt dAon Äo.ko/ s«.pAt du.lu ku.let A.Äi pu.tSo/ Untuk membuat daun rokok, hendaklah dikupas kulit ari pucuk nipah sebelum dikeringkan.
melano[m«.lA.no]kata adjektifberkenaan bahagian bawah gasing jantung yang kelihatan leper ketika sedang ligat berpusing.Bontot gaseng kami melano.[bon.tot gA.seN kA.mi m«.lA.no]Bahagian bawah gasing kami kelihatan leper semasa ligat berpusing.
tesesel[t«.se.sel]kata kerjaterserlah bahagian dalam kerana kulit yang menutupnya terkupas.Batang pokok tu tesesel langga dik lori.[bA.tAN po.ko/ tu t«.se.sel lAN.gA di/ lo.Äi]Bahagian dalam batang pokok itu terserlah keluar dilanggar lori.
amben[Am.ben]kata namasejenis lantai tinggi yang berkaki, lazimnya terdapat di bahagian belakang rumah atau dapur yang boleh dijadikan tempat duduk, tempat tidur dan lain-lain. Barang-barang juga boleh diletakkan di bahagian bawah atau atas amben.Mari dok atas amben ni jangan dok kat lantai.[mA.Äi do/ A.tAs Am.ben ni dZA.NAn do/ kAt lAn.tAj]Marilah duduk di atas amben ini jangan duduk di lantai.
tibok[ti.bo/]kata kerjamemukul dengan tangan ke bahagian badan sahaja (Pulau Aur, Mersing).Abu kenak tibok semalam, abes lebam badan.[A.bu k«.nA/ ti.bo/ s«.mA.lAm A.bes l«.bAm bA.dAn]Abu kena pukul di bahagian badan semalam sehingga lebam-lebam.
bagi dilayat[bA.gi di.lA.jAt] rasa pedih di bahagian hulu hati.Banyak makan nangke pedeh ati bagi dilayat.[bA.øA/ mA.kAn nAN.k« p«.deh A.ti bA.gi di.lA.jAt]Banyak sangat makan nangka, terasa pedih di bahagian hulu hati.
soyok[so.jo/]kata namabahagian di pinggir rumah yang beratap dan berbentuk pisang sesikat tetapi tidak berdinding.Mak sebok masak di soyok.[mA/ se.bo/ mA.sA/ di.so.jo/]Emak sedang sibuk memasak di soyok.
pesak gantong[pe.sA/ gAn.toN] bahagian keratan kain yang dicantumkan kepada kekek baju kurung Johor atau baju teluk belanga.   
rambai jadi[ÄAm.bAj dZA.di] koyak di bahagian kaki seluar.Seluo dah rambai jadi ni, tak patot kau pakai ke bando.[s«.lu.w dAh ÄAm.bAj dZA.di ni tA/ pA.tot kAw pA.kAj k« Kaki seluar engkau sudah koyak, tidak wajar engkau pakai untuk pergi ke bandar.
keloleng[k«.lo.leN]kata adjektifcomot atau kotor (terutama pada bahagian kaki).Tengok adek kau tu, keloleng sekali, tentu maen lecak.[te.No/ A.de/ kAw tu k«.lo.leN s«.kA.li t«n.tu mAen le.tSA/]Lihat adik engkau itu, comot sekali, sudah tentu bermain lecak
12

Kembali ke atas