Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.ha.gian] | بهاݢين

Definisi : 1 hasil drpd membahagi; pecahan drpd sesuatu yg dibahagikan: Pedagang-pedagang itu telah membahagikan hasil jualan mereka kpd tiga ~. 2 hak milik atau sesautu yg dibahagikan: Yg ini ~ awak, sementara yg itu, ~ saya. 3 cabang atau cawangan drpd sesuatu yg lebih besar: Ayah saya bekerja di ~ Bahasa, Dewan Bahasa dan Pustaka. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bahagian

Puisi
 

Kapal layar bertiang tiga,
     Tiang keempat batang galah;
Ikhtiar ilmu bahagian kita,
     Hasil pendapatan di tangan Allah.


Lihat selanjutnya...(4)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
fence diagramgamba rajah pagarGeologiTiadaLukisan dalam perspektif tiga bahagian geologi atau lebih yang menunjukkan perkaitan antara satu bahagian dengan bahagian-bahagian lain.
polypidepolipidGeologiTiadaBahagian-bahagian autozooid briozoa yang mengalami penggantian berkala, iaitu tentakel, sarung tentakel, salur alimentari, perototan bersekutu, dan ganglion saraf.
coherancekepaduanKesusasteraanTiadaPenyatuan bahagian-bahagian yang terdapat dalam sesebuah penulisan, untuk mencapai kesatuan makna yang jelas dan dimengerti.
algebraic topologytopologi algebraMatematikTiadaBahagian-bahagian topologi yang menggunakan teori kumpulan dan kaedah aljabar yang lain.
oozeoozGeologiTiada2. Mendakan yang mengandung bahagian-bahagian rangka organisma seni dan meliputi kawasan yang luas pada dasar lautan.,3. Lumpur lembik.
decomposeurai; reputMatematikTiadaMemisahkan sesuatu kepada bahagian-bahagian atau komponen-komponennya, seperti vektor.
integrationintegrasi; pengamiran; pemaduanKesusasteraanTiada2. Perihal menggabungkan bahagian-bahagian menjadi satu kesatuan.
bowdlerizingsuntingan kebowdleranKesusasteraanTiadaMenyunting, membuang atau meninggalkan bahagian-bahagian yang tidak perlu atau tidak sesuai daripada sesebuah buku atau karya yang bakal diterbitkan.
gradient profileprofil kecerunanGeografiTiadaProfil yang menunjukkan kecuraman bahagian - bahagian tertentu permukaan sesebuah cerun.
juxtapositionpendampingan (sebelah-menyebelah)KejuruteraanTiadaKeadaan dua struktur, seperti bahagian-bahagian tubuh dan item-item secara bersebalahan di antara satu sama lain.
12345678910...

Kembali ke atas