Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.ha.gian] | بهاݢين

Definisi : 1 hasil drpd membahagi; pecahan drpd sesuatu yg dibahagikan: Pedagang-pedagang itu telah membahagikan hasil jualan mereka kpd tiga ~. 2 hak milik atau sesautu yg dibahagikan: Yg ini ~ awak, sementara yg itu, ~ saya. 3 cabang atau cawangan drpd sesuatu yg lebih besar: Ayah saya bekerja di ~ Bahasa, Dewan Bahasa dan Pustaka. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bahagian

Puisi
 

Kapal layar bertiang tiga,
     Tiang keempat batang galah;
Ikhtiar ilmu bahagian kita,
     Hasil pendapatan di tangan Allah.


Lihat selanjutnya...(4)

Glosari Dialek Negeri Sembilan

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
umpok[um.p/]kata namabahagian; ompok.Yang tu umpok kau, ini umpok den.[jAN tu um.p/ kAw i.ni um.p/ dEn]Yang itu bahagian engkau, ini bahagian aku.
ompok[m.p/]kata namabahagian; umpok.Yang tu ompok kau, ini ompok den.[jAN tu m.p/ kAw i.ni m.p/ dEn]Yang itu bahagian engkau, ini bahagian aku.
tanah mengandung[tA.nAh m«.NAn.duN] gelaran untuk Luak Inas, Ulu Muar, Jempol, Gunung Pasir, Teraci dan Seri Menanti yang terletak di bahagian tengah dan timur Negeri Sembilan.   
darang[dA.ÄAN]kata kerjatanah di bahagian bawah bukit (alur di antara dua jurang). (kata nama?)Kok nak dapek landak rayo, tunggu kek darang tu.[ko/ nA/ dA.pE/ lAn.dA/ ÄA.j / tuN.gu kE/ dA.ÄAN tu]Kalau hendak dapat landak raya, tunggu di darang itu.
jangek[dZA.NE/]kata namakulit haiwan bahagian tengkuk kerbau atau lembu yang dibakar.Gulai jangek tu sodap kalau campo bolimbing buloh.[gu.lAj dZA.NE/ tu s.dAp kA.lAw tSAm.p b.lim.biN bu.lh]Gulai jangek itu sedap kalau dicampur dengan belimbing.
bake[bA.ke]kata adjektifberkenaan makanan, tanah yang keras pada bahagian atas.Wajik tu kalau tolobeh gulo bake jadie.[wA.ji/ tu kA.lAw t.l.beh gu.lo bA.ke dZA.di.E]Wajik itu kalau terlebih gula, bake jadinya.
tobuseh[t.b.sEh]kata kerjaterdedah di bahagian perut hingga menampakkan pusat.Dek tolampau leko, porute tobuseh pon dio tak soda.[dE/ t.lAm.pAw lE.k p.Äut.E t.bu.sE pon di.j tA/ s.dA]Disebabkan terlalu leka, perutnya terbuka hingga nampak pusat pun dia tidak sedar.
roman[č.mAn]kata namageraham belakang.Gigi Pak Aji tu dah habih sumo, tingga duwo batang roromane yo.[gi.gi pA/ A.dZi tu dA hA.bih su.m tiN.gA du.w bA.tAN č.mAn.E j]Gigi Pak Aji itu sudah habis tanggal, tinggal dua batang geraham di bahagian belakang saja.
singap[si.NAp]kata namabahagian rumah yang ditambah dan bersifat sementara.Dio tak lamo lai nak bomonantu konola dio buek singap sobolah kiri umahe.[di.j tA/ lA.m lAi: nA/ b.m.nAn.tu k.n.lA di bu.wE/ si.NAp s.b.lAh ki.Äi u.mAh.E]Dia tidak lama lagi akan bermenantu, kenalah dia membuat singap sebelah kiri rumahnya.

Kembali ke atas