Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
back endbahagian belakangTeknologi MaklumatTiadaBahagian atur cara yang menyempurnakan tugas pemprosesan sesebuah atur cara. Dalam LAN atau rangkaian kawasan setempat yang mempunyai seni bina klien/pelayan, aplikasi bahagian belakang boleh disimpan dalam pelayan fail, sementara atur cara bahagian depan akan menyelenggara antara muka pengguna pada setiap stesen kerja. Contohnya sistem pangkalan data pada komputer kerangka utama ialah sistem bahagian belakang berbanding dengan komputer atau stesen kerja yang digunakan oleh pengguna yang mencapai sistem.
control stickkayu kawalAeroangkasaTiadaAlat yang digunakan untuk mengawal permukaan kawal di bahagian belakang, sayap dan ekor pesawat udara.,Alat yang digunakan untuk mengawal permukaan kawal di bahagian belakang, sayap dan ekor pesawat udara.
control columnturus kawalAeroangkasaTiadaAlat yang digunakan untuk mengawal permukaan kawal di bahagian belakang, sayap dan ekor pesawat udara.,Alat yang digunakan untuk mengawal permukaan kawal di bahagian belakang, sayap dan ekor pesawat udara.
butterfly tailekor kekupuAeroangkasaTiadaReka bentuk ekor kapal terbang yang menggabungkan muka tegak dan datar bahagian belakang kapal terbang. Biasanya berbentuk V.,Reka bentuk ekor kapal terbang yang menggabungkan muka tegak dan datar bahagian belakang kapal terbang. Biasanya berbentuk V.
dogtooth tunaaya tenggiriPerikananTiadaSejenis ikan pelagik daripada famili Scombridae, spesies Gymnosarda unicolor, iaitu sejenis ikan berbentuk bulat, memanjang dan menirus di bahagian belakang badannya. Bahagian belakang badannya berwarna biru kehijau-hijauan dan di bahagian sisinya berwarna keperak-perakan. Saiz badannya boleh membesar sehingga 2.50 meter. Ikan jenis ini hidup secara berkumpulan di laut lepas serta bermigrasi dalam jarak yang jauh mengikut musim. Aya tenggiri dikategorikan sebagai ikan rekreasi dan boleh ditangkap dengan cara mengerek (mengolak) atau merawai.
horizontal stabillizerpenstabil mengufukAeroangkasaTiadaKerajang udara ufuk tetap yang melekap di bahagian belakang fiuslaj untuk kestabilan pic.,Aliran udara yang nombor Machnya kurang daripada 0.6.,Luas permukaan sayap apabila dilihat dalam bentuk pelan termasuk semua permukaan boleh gerak dalam konfigurasi menjajap.,Kerajang udara ufuk tetap yang melekap di bahagian belakang fiuslaj untuk kestabilan pic.,Sampel yang mewakili keseluruhan sesuatu bahan atau larutan yang dianalisis untuk sesuatu komponen bagi mengetahui kandungan komponen tersebut.
kawakawaaya kurikPerikananTiadaSejenis ikan pelagik daripada famili Scombridae, spesies Euthynnus affinis, iaitu sejenis ikan yang berbentuk bulat, memanjang dan menirus di bahagian belakang badannya. Bahagian belakang badannya berwarna biru kehijau-hijauan, manakala bahagian sisi dan perutnya berwarna putih keabu-abuan. Terdapat garis bercorak belang-belang serong yang beralun di bahagian hujung badan ikan jenis ini. Aya kurik hidup secara berkumpulan di laut lepas dan gemar memakan ikan kecil, sotong dan udang. Tabiat ikan ini suka berkumpul di bawah objek terapung seperti batang kayu, peranti pengumpul ikan atau objek-objek lain. Ikan ini menjadi tumpuan pemancing kerana sifatnya yang suka melawan. Nama lain bagi ikan ini ialah tongkol kurik.
frigate tunaaya selasihPerikananTiadaSejenis ikan pelagik daripada famili Scombridae, spesies Auxis thazard, iaitu sejenis ikan yang berbentuk bulat, memanjang dan menirus di bahagian belakang badannya. Bahagian belakang badannya berwarna kebiru-biruan, bahagian perut berwarna putih, manakala bahagian atas kepalanya berwarna keungu-unguan gelap atau hampir hitam. Ikan jenis ini berenang dalam kumpulan besar pada musim tenang dan gemar memakan ikan pelagik kecil dan plankton. Tabiat ikan ini suka berkumpul di bawah objek terapung seperti batang kayu, peranti pengumpul ikan atau objek-objek lain. Ikan ini menjadi tumpuan pemancing kerana sifatnya yang suka melawan. Nama lain bagi ikan ini ialah tongkol selasih dan bakulan.
back endbahagian belakangKejuruteraanTiadaTiada
blunt trailing edgebahagian belakang tumpulKejuruteraanTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas