Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bahasa

Puisi
 

Apa dijual apa dibeli,
     Mari sukat gantang Ali;
Bahasa tak boleh dijual beli,
     Dari hidup sampai mati.


Lihat selanjutnya...(34)
Peribahasa

Hilang bahasa lenyap bangsa.

Bermaksud :

Apabila sesuatu bahasa itu sudah tidak terpakai lagi maka lambat-laun hilanglah bangsa itu; hilang budi bahasa hilang derajat (darjat) diri.

 

Lihat selanjutnya...(15)

361

Manners make the man

Budi bahasa yang ada pada seseorang sangat penting dan itulah yang dipandang orang.

Yang merah saga, yang kurik kundi; yang indah bahasa, yang baik budi

Remember that manners make the man. You'll be judged on how to behave, not on what you like, whe you come from,or how much money you make in a year.

Ingat yang merah saga, yang kurik kundi; yang indah bahasa, yang baik budi. Kita akan dinilai dari segi tingkah laku, buka rupa, asal usul, atau jumlah pendapatan kita.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(10)

Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
BAHASA-BAHASA SARAWAK

BAHASA-BAHASA SARAWAK, bahasa-bahasa bumiputera yang ada di Sarawak yang tergolong dalam keluarga Indonesia daripada rumpun Austronesia. Di samping itu, terdapat bahasa-bahasa yang tidak boleh dimasukkan ke dalam keluarga berkenaan kerana bahasa-bahasa itu berasal daripada rumpun yang berlainan. Misalnya bahasa Cina dengan berbagai-bagai dialeknya, dan bahasa Inggeris yang merupakan bahasa kedua penting di Malaysia.

BAHASABahasa
BAHASA-BAHASA SABAH

BAHASA-BAHASA SABAH, bahasa penduduk di Sabah yang tidak terbatas kepada mereka yang sudah beratus tahun tinggal di Sabah dan di Kepulauan Melayu, tetapi juga termasuk mereka yang datang dari luar untuk bermastautin di situ. Dengan itu, bahasa yang dituturkan di Sabah tidak terhad kepada bahasa daripada rumpun Austronesia, tetapi juga bahasa dari rumpun yang lain. Golongan kedua ini diwakili oleh bahasa Cina yang terdiri daripada berbagai-bagai dialek, bahasa dari India, dan juga bahasa Inggeris. Di samping itu, terdapat bahasa Chabacano yang pada hakikatnya tidak termasuk dalam mana-mana rumpun, kerana bahasa yang dibawa oleh pendatang Filipina ini merupakan bahasa Kreol, hasil campuran bahasa Filipina, Sepanyol dan Inggeris.

BAHASABahasa
AKAR KATA DAN KATA DALAM BAHASA-BAHASA INDONESIAAKAR KATA DAN KATA DALAM BAHASA-BAHASA INDONESIA, edisi terjemahan daripada buku An Introduction to Indonesian Linguistics: Rood and Word ini the Indonesian Languages (1910) oleh Renward Brandsetter.BAHASAKonsep
BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA IBUNDA

BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA IBUNDA, ragam bahasa yang mula-mula dikuasai oleh seseorang penutur bahasa. Ragam bahasa ini biasanya diperoleh semasa anak-anak lagi dan merupakan bahasa ang pertama didengar oleh seseorang bayi daripada anggota keluarganya.

BAHASAKonsep
PEMINJAMAN BAHASA EROPAHPEMINJAMAN BAHASA EROPAH, proses peminjaman dalam bahasa Melayu.  Hubungan rapat antara Nusantara dengan Eropah dari segi ekonomi berlaku semenjak 2000 tahun dahulu.  Bahasa Melayu sebagai bahasa antarabangsa dalam sistem ekonomi itu dipengaruhi dan mempengaruhi bahasa lain.  Sesungguhnya, kata-kata Eropah sudah lama diserapkan ke dalam bahasa Melayu melalui bahasa lain, terutamanya melalui bahasa Arab.  Misalnya, perkataan ‘falsafah’ yang dipinjam daripada bahasa Arab sebenarnya berasal daripada bahasa Yunani.  Begitu juga beberapa nama tempat dan orang yang terdapat dalam Sejarah Melayu , umpamanya Rom, Makaduniah dan Iskandar, berasal daripada bahasa Yunani.
BAHASAKonsep
BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA ILMU

BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA ILMU, peranan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar ilmu pengetahuan atau sebagai alat untuk menyampaikan ilmu pengetahuan moden seperti fizik, kimia, kejuruteraan, perubatan, ekonomi, undang-undang, kesusasteraan, dan agama.

BAHASAKonsep
PERIODIASASI BAHASA MELAYU

PERIODIASASI BAHASA MELAYU, tahap perkembangan bahasa Melayu.  Periodisasi bahasa Melayu boleh dibahagikan kepada lima zaman iaitu:
. Zaman bahasa Melayu purba
. Zaman bahasa Melayu kuno
. Zaman bahasa Melayu klasik
. Zaman bahasa Melayu moden

BAHASAKonsep
KAMUS DWIBAHASA BAHASA INGGERIS-BAHASA MELAYU

KAMUS DWIBAHASA BAHASA INGGERIS-BAHASA MALAYSIA, kamus umum dwibahasa terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka pada tahun 1979. Kamus yang setebal 1457 halaman ini disusun untuk memenuhi hasrat dan keperluan masyarakat Malaysia yang berbilang bangsa dan keturunan. Kamus ini memanfaatkan sistem ejaan Rumi bahasa Melayu yang diisytiharkan  pemakaiannya secara rasmi pada tahun 1972.

BAHASAPenerbitan
TANDA DIAKRITIK

Tanda diakritik ialah tanda yang digunakan pada

huruf abjad untuk menunjukkan sebutan atau makna

kata. Tanda diakritik adalah sebahagian daripada

ejaan dalam banyak bahasa. Dalam bahasa Inggeris,

sesetengah kata yang dipinjam daripada bahasa-bahasa

lain menggunakan tanda diakritik, tetapi tanda

diakritik digunakan terutamanya dalam kamus untuk

menunjukkan sebutan kata.

UMUM 
KELUARGA BAHASA AUSTRONESIA DAN RUMPUN BAHASA MELAYU

KELUARGA BAHASA AUSTRONESIA DAN RUMPUN BAHASA MELAYU, keluarga bahasa yang bersebar luas di pulau-pulau selatan (Austronesia) dari pantai timur Afrika (Madagaskar) hingga ke pantai barat Chile (Pulau Paskah), dan di bahagian utara dari Kepulauan Hawaii hingga ke New Zealand di bahagian selatan.

BAHASABahasa
12345678910...

Kembali ke atas