Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.ha.sa] | بهاس

Definisi : 1 sistem lambang bunyi suara yg digunakan sbg alat perhubungan dlm sesuatu kelompok manusia utk melahirkan perasaan dan fikiran: ~ Melayu; ~ Jawa. 2 kata-kata yg disusun menurut tatabahasa dan digunakan oleh seseorang dlm percakapan atau tulisan: Orang-orang drpd pelbagai kaum di Malaysia menggunakan ~ Melayu. 3 kelakuan yg baik: tak tahu ~ kurang ajar; tidak sopan. ~ asing bahasa yg bukan bahasa ibunda sendiri, yg dipelajari secara formal atau tidak formal. ~ badan cara berkomunikasi melalui gaya duduk, berjalan, mimik muka dsb, bukan melalui pertuturan. ~ baku ragam bahasa yg diakui betul dan diterima oleh penutur aslinya yg terdidik dlm bahasa bkn (ditandai oleh bentuk kata dan ayat yg mengikut kaedah tatabahasa dan digunakan dlm perhubungan rasmi, tulisan ilmiah atau perbicaraan umum). ~ basahan bahasa yg digunakan sehari-hari dlm keadaan tidak rasmi. ~ dalam kata-kata atau bahasa yg biasa digunakan di kalangan raja-raja (spt santap, gering, dan mangkat). ~ halus kata-kata atau bahasa yg sopan yg digunakan dlm pertuturan atau tulisan (spt bersalin, hamil, dan meninggal dunia). ~ ibu (ibunda) bahasa yg pertama sekali dikuasai oleh seseorang dan digunakan utk berhubungan dgn keluarga dan lingkungannya. ~ kasar kata-kata atau bahasa yg tidak sopan yg digunakan dlm pertuturan atau tulisan (spt mampus dan melahap). ~ kebangsaan bahasa yg diterima dan digunakan oleh rakyat sesebuah negara sbg alat perhubungan dan juga menjadi kebanggaan negara. ~ lisan ragam bahasa yg digunakan dlm pertuturan, iaitu sewaktu bercakap. ~ moden bahasa yg masih hidup dan berkembang serta digunakan hingga kini, mis bahasa Melayu dan bahasa Inggeris. ~ pasar ragam bahasa Melayu yg tidak betul jalan bahasanya (terutamanya spt yg dituturkan oleh orang asing yg tidak tahu akan kaedah bahasa Melayu). ~ pengantar bahasa yg digunakan utk berhubung dlm mesyuarat, dlm pemberian pelajaran di sekolah dsb. ~ penyatu bahasa yg memainkan peranan penting dlm menyatukan masyarakat, terutamanya masyarakat yg berbilang kaum, budaya, agama dsb. ~ persuratan bahasa yg digunakan dlm penulisan dan dlm karya kesusasteraan. ~ rasmi bahasa yg digunakan dlm perhubungan rasmi kerajaan sesebuah negara. ~ tulis (tulisan, surat) ragam bahasa spt yg digunakan dlm karangan-karangan bertulis (sbg lw bahasa lisan). berbahasa 1 menggunakan bahasa: Orang Melayu ~ Melayu. 2 mempunyai budi bahasa yg baik; bersopan santun: Orang berbudi kita ~. membahasakan 1 menyebut atau memanggil seseorang dgn panggilan tertentu: Orang-orang di negeri Perak ~ saudara lelaki mereka yg tertua, yop. 2 menyatakan dgn kata-kata; menuturkan: Dia tidak sanggup ~ kesedihan yg ditanggungnya. kebahasaan hal mengenai bahasa atau yg berkaitan dgn bahasa. perbahasaan perihal berbahasa; pertuturan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bahasa

Puisi
 

Apa dijual apa dibeli,
     Mari sukat gantang Ali;
Bahasa tak boleh dijual beli,
     Dari hidup sampai mati.


Lihat selanjutnya...(34)
Peribahasa

Hilang bahasa lenyap bangsa.

Bermaksud :

Apabila sesuatu bahasa itu sudah tidak terpakai lagi maka lambat-laun hilanglah bangsa itu; hilang budi bahasa hilang derajat (darjat) diri.

 

Lihat selanjutnya...(15)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
native languagebahasa bumiputera; bahasa ibunda; bahasa asli; bahasa natifKomputerTiadaTiada
native languagebahasa bumiputera; bahasa ibunda; bahasa asli; bahasa natifLinguistikTiadaTiada
native languagebahasa bumiputera; bahasa ibunda; bahasa asli; bahasa natifPendidikanTiadaTiada
native languagebahasa bumiputera; bahasa ibunda; bahasa asli; bahasa natifUndang-undangTiadaTiada
high-level languagebahasa aras tinggiTeknologi MaklumatTiadaBahasa pengaturcaraan yang lebih mirip kepada bahasa tabii. Bahasa aras tinggi merangkumi bahasa generasi ketiga dan ke atas. Bahasa aras tinggi dicipta untuk memudahkan penulisan atur cara berbanding penulisan atur cara dalam bahasa aras rendah (bahasa mesin dan bahasa penghimpun), membolehkan atur cara dijalankan pada komputer berlainan, dan membolehkan pengatur cara menumpukan kepada penyelesaian masalah berkomputer. Contoh bahasa aras tinggi adalah Visual BASIC, C, Pascal, ADA, COBOL, JAVA dan SQL.
interlanguagebahasa antaraSosiolinguistikTiadaBahasa yang tidak tergolong dalam bahasa pertama dan tidak juga tergolong dalam bahasa kedua, dan berada di antara kedua-dua bahasa tersebut. Bahasa ini juga dihasilkan oleh penutur bahasa kedua atau bahasa asing dalam pemelajaran bahasa.
programming languagebahasa pengaturcaraanTeknologi MaklumatPerisianBahasa yang dicipta oleh manusia untuk menulis arahan atur cara komputer. Bahasa ini dapat mengarahkan komputer melakukan sesuatu tugas yang ditetapkan. Terdapat beberapa jenis generasi bahasa pengaturcaraan seperti bahasa himpunan, bahasa aras tinggi, bahasa berorientasikan objek dan bahasa semula jadi. Contoh bahasa aras tinggi ialah Pascal.
Austronesian languagesbahasa-bahasa AustronesiaLinguistikTiadaTiada
national languagebahasa kebangsaan/ bahasa nasionalSosiolinguistikTiadaBahasa yang diterima oleh penduduk negara sebagai bahasa masyarakat, bahasa penyatuan bangsa yang merdeka, dan dapat membezakan jati diri daripada negara lain.
fifth generation language (5GL)bahasa generasi kelima (5GL)Teknologi MaklumatTiadaBahasa pengaturcaraan yang berasaskan bahasa tabii seperti bahasa Inggeris dan bahasa Melayu. Hampir sama dengan bahasa pertanyaan (4GL) kecuali pengguna tidak perlu mempelajari kamus, nahu dan sintaks tertentu (seperti SELECT FROM WHERE ORDER BY ). Bahasa ini masih lagi pada tahap penyelidikan dan pembangunan. Kemungkinan contoh bahasa 5GL dalam bahasa Melayu adalah seperti berikut: Senaraikan nama pelanggan mengikut tertib menaik yang bil telefonnya melebihi RM100.00
12345678910...

Kembali ke atas