Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bahasa I

Puisi
 

Apa dijual apa dibeli,
     Mari sukat gantang Ali;
Bahasa tak boleh dijual beli,
     Dari hidup sampai mati.


Lihat selanjutnya...(34)
Peribahasa

Sebab bahasa menunjukkan bangsa.

Bermaksud :

Budi bahasa yang halus menunjukkan bangsa yang baik.

 

Lihat selanjutnya...(15)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
native languagebahasa bumiputera; bahasa ibunda; bahasa asli; bahasa natifKomputerTiadaTiada
native languagebahasa bumiputera; bahasa ibunda; bahasa asli; bahasa natifLinguistikTiadaTiada
native languagebahasa bumiputera; bahasa ibunda; bahasa asli; bahasa natifPendidikanTiadaTiada
native languagebahasa bumiputera; bahasa ibunda; bahasa asli; bahasa natifUndang-undangTiadaTiada
national languagebahasa kebangsaan/ bahasa nasionalSosiolinguistikTiadaBahasa yang diterima oleh penduduk negara sebagai bahasa masyarakat, bahasa penyatuan bangsa yang merdeka, dan dapat membezakan jati diri daripada negara lain.
high-level languagebahasa aras tinggiTeknologi MaklumatTiadaBahasa pengaturcaraan yang lebih mirip kepada bahasa tabii. Bahasa aras tinggi merangkumi bahasa generasi ketiga dan ke atas. Bahasa aras tinggi dicipta untuk memudahkan penulisan atur cara berbanding penulisan atur cara dalam bahasa aras rendah (bahasa mesin dan bahasa penghimpun), membolehkan atur cara dijalankan pada komputer berlainan, dan membolehkan pengatur cara menumpukan kepada penyelesaian masalah berkomputer. Contoh bahasa aras tinggi adalah Visual BASIC, C, Pascal, ADA, COBOL, JAVA dan SQL.
interlanguagebahasa antaraSosiolinguistikTiadaBahasa yang tidak tergolong dalam bahasa pertama dan tidak juga tergolong dalam bahasa kedua, dan berada di antara kedua-dua bahasa tersebut. Bahasa ini juga dihasilkan oleh penutur bahasa kedua atau bahasa asing dalam pemelajaran bahasa.
programming languagebahasa pengaturcaraanTeknologi MaklumatPerisianBahasa yang dicipta oleh manusia untuk menulis arahan atur cara komputer. Bahasa ini dapat mengarahkan komputer melakukan sesuatu tugas yang ditetapkan. Terdapat beberapa jenis generasi bahasa pengaturcaraan seperti bahasa himpunan, bahasa aras tinggi, bahasa berorientasikan objek dan bahasa semula jadi. Contoh bahasa aras tinggi ialah Pascal.
language varietykelainan bahasa/ragam bahasaSosiolinguistikTiadaVariasi bahasa yang dipengaruhi oleh situasi. Contohnya bahasa khutbah dan bahasa novel.
natural languagebahasa semula jadiTeknologi MaklumatPerisianBahasa pengaturcaraan komputer yang lebih maju daripada bahasa berorientasikan objek. Bahasa ini diklasifikasikan sebagai bahasa generasi kelima. Sekiranya dibandingkan dengan bahasa pengaturcaraan yang lain, bahasa ini mempunyai sintaks yang mirip bahasa percakapan manusia. Contohnya, aplikasi pengecaman suara.
12345678910...

Kembali ke atas