Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : agak, sedikit; angin sepoi-sepoi ~ angin yg bertiup lemah lembut; gila-gila ~ agak gila; basa IV. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bahasa III


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
PUISI BAHARU MELAYU IIIPUISI BAHARU MELAYU III, antologi puisi yang memuatkan 554 buah puisi karya 156 orang penyair. Judul sebenar antologi ini ialah Puisi Baharu Melayu 1961 – 1986. Puisi-puisi tersebut dihasilkan antara tahun 1961 hingga tahun 1986. Antologi yang disusun bersama oleh Ahmad Kamal Abdullah dan Ahmad Razali Haji Yusof ini diberi kata pengantar oleh Ahmad Kamal Abdullah. Puisi Baharu Melayu III diterbitkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka pada tahun 1990.SASTERAKarya
PELITA BAHASA MELAYU

PELITA BAHASA Melayu, buku tatabahasa dan latihan penggunaan bahasa Melayu.  Buku ini dikarang oleh Zainal Abidin Ahmad (Za’ba) dan diterbitkan oleh Pejabat Karang-Mengarang, Jabatan Pelajaran, Persekutuan Tanah Melayu.  Pelita Bahasa Melayu Penggal I (PBM I) diterbitkan pada tahun 1940, Pelita Bahasa Melayu  Penggal II (BM II) pada tahun 1946 dan Pelita Bahasa Melayu Penggal III (PBM III) pada tahun 1947.  Ketiga-tiga penggal itu telah dicetak semula oleh Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, pada tahun 1962.  Penggal I dicetak semula sebanyak tiga kali, dan yang terakhirnya pada tahun 1965.

BAHASAPenerbitan
SULTAN HAJI OMAR ‘ALI SAIFUDDIEN IIIKapsyen          :           Sultan Haji Omar ‘Ali Saifuddien III

 

SULTAN HAJI OMAR ‘ALI SAIFUDDIEN III (1914-1986), Sultan Negara Brunei Darusslam yang ke-28 (1950-1967). Baginda diputerakan pada 23 September 1914 di Istana Kota, Kampung Sultan Lama, Bandar Brunei (kini Bandar Seri Begawan). Baginda adalah putera ketujuh Sultan Muhammad Jamalul Alam II. Baginda mendapat pendidikan awal di Sekolah Khas, Istana. Selepas itu, baginda menuntut di Kolej Melayu Kuala Kangsar, Perak selama empat tahun (1932-1936). Di samping itu, baginda belajar empat bahasa Inggeris secara persendirian di Brunei. Baginda juga mendapat didikan agama dan semasa kecil, baginda belajar mengaji al-Qur’an selama 10 tahun dan khatam 40 kali.

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
DARJAH KEBESARAN GARTER

Darjah Kebesaran Garter ialah darjah

pangkat sateria yang tertinggi dan tertua di

Great Britain. Ia diasaskan pada tahun 1349 oleh

King Edward III. Mengikut legenda semasa King

Edward sedang menari dengan Countess of

Salisbury di majlis tari-menari yang besar, wanita

itu terjatuh getah cerutnya. Tatkala dia memungut

dan menyerahkan getah cerut itu kepada wanita

tersebut, dia terpandang beberapa orang

tersenyum dan menyindirnya. Tindakan ini

membuat dia murka, lalu bertitah dalam bahasa

Perancis yang bererti “Menyesallah sesiapa yang

memperkecilkan benda ini”. Tambahnya lagi, dia

akan menjadikan getah cerut itu “begitu mulia

sehingga setiap orang mahu memakainya”.

UMUM 
TIGA CATATAN PERJALANAN

TIGA CATATAN PERJALANAN, kumpulan puisi karya Baha Zain. Kumpulan puisi ini diterbitka oleh Dewan Bahasa dan Pustaka pada tahun 1980. Tiga Catatan Perjalanan mengandungi 75 buah puisi yang terbahagi kepada tiga bahagian iaitu sembilan puisi dalam Catatan I, 51 buah puisi dalam Catatan II dan 15 buah puisi dalam Catatan III. Kumpulan puisi ini diberi kata pengantar oleh Muhammad haji Salleh. Kumpulan puisi ini dijadikan teks Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) antara tahun 1992 hingga tahun 1997.

SASTERAPenerbitan

Kembali ke atas