Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.hu] | باهو

Definisi : 1. bahagian badan antara leher dan pangkal lengan, pundak; mengangkat ~ bp menyatakan tidak tahu; 2. bahagian perantaraan pd suatu torak (pd tempat torak itu dikecilkan); ~ jalan bahagian tepi atau sisi jalan (di luar bahagian utk laluan kenderaan); memikul di ~, menjunjung di kepala prb mengerjakan sesuatu pekerjaan haruslah menurut peraturannya supaya selamat; tangan mencencang (menetak, memetik) ~ memikul prb siapa yg bersalah harus menanggung akibatnya;membahu memikul, menyauk, menyangga;bahu-membahu bersama-sama (mengerjakan sesuatu), tolong-menolong: mereka ~ memberikan bantuan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.hu] | باهو

Definisi : bahagian badan di antara leher dgn pangkal lengan. ~ jalan ruang di tepi jalan raya yg biasanya lebih tinggi drpd jalan itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bahu

Puisi
 

Berdentum guruh di atas papan,
     Kilatnya sampai di atas bahu;
Tujuh syurga di dalam badan,
     Tolong huraikan satu persatu.


Lihat selanjutnya...(10)
Peribahasa

Diberi bahu,
     hendak kepala.

Bermaksud :

Perihal anak yang dimanjakan.

 

Lihat selanjutnya...(13)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
bendalir seperti momentum, jisim, haba, atau bahan ampai melalui pusar dalam suatu gerakan bergolak yang meru - pakan kadar pertukaran bergolak. (HID) edeagus (edeagus) Alat kelamin jantan serangga. (BIO) edge drain (bahu saliran) Bahagian sisi saliran yang hampir mendatar, dibina di cerun bagi menangkis aliran air dan menyalirkannya dengan sempurna. (KEJ) edging (reja tepi) Jaluran kayu yang biasanya mengandungi bahagian kulit yang merupakan sejenis kabut ais, dan jarang terjadi. Kabut ini juga disebut barber. (METEO) frizzle frost smoke Kamus Sains.indb 352 7/8/08 11:49:20 AM 353 frozen shoulder (bahu beku) Keadaan yang disebabkan oleh pelbagai etiologi, yang mengehadkan perge- rakan bahu. Pergerakan yang terhad ini akan menimbulkan kesakitan. Sinonim adhesive capsilitis. (UBAT) frugivore (frugivor) Haiwan yang makanan utamanya terdiri

Kembali ke atas