Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[bai/] | باءيق

Definisi : 1 tidak jahat kelakuannya: Embung kanak-kanak yg ~ dan rajin belajar. 2 tidak ada cacatnya; bagus; elok: Jangan dibuang dodol itu kerana masih ~ dan boleh dimakan. 3 pulih drpd sakit; sembuh: Lukanya sudah ~. 4 tidak sakit; sihat: Kami sekeluarga ~ belaka. 5 kata utk menyatakan bersetuju atau sanggup berbuat sesuatu; ya: “Ali, tolong ambil buku itu!” “~, mak”. baik-baik 1 terhormat dan terpuji (ttg tingkah laku, budi pekerti dsb); tidak jahat: orang ~. 2 dgn sungguh-sungguh; dgn tekun: Belajarlah ~ supaya lulus dlm peperiksaan. 3 hati-hati; ingat-ingat: ~ sewaktu melintas di jalan raya. berbaik 1 berlaku baik (terhadap seseorang); tidak bermusuhan: Aku tidak ingin ~ dgn orang yg suka membuat fitnah spt dia. 2 berdamai kembali (setelah berkelahi): Jangan turut campur dlm hal anak-anak, hari ini mereka berkelahi, esok lusa ~ kembali. berbaik-baik saling berlaku baik (antara beberapa orang): Kita hendaklah hidup ~ antara satu dgn yg lain. membaiki membetulkan apa-apa yg rosak, salah dsb: Pekerja-pekerja dr Jabatan Kerja Raya sedang ~ jambatan yg roboh. membaikkan membuat supaya baik kembali (bkn kesihatan); menyembuhkan: Ubat ini dpt ~ penyakit anda. memperbaik membuat supaya menjadi lebih baik (bagus, rapi dsb): Setiap orang harus berusaha ~ nasibnya. memperbaiki berbuat baik kpd; melakukan selayaknya kpd: Tuanku, segala anak cucu patik sedia akan jadi hambalah Kebawah Duli Yang Dipertuan, hendaklah ia diperbaiki oleh anak cucu tuan hamba. kebaikan 1 perbuatan yg baik; sifat-sifat yg baik: Atas ~ dan kemurahan hatimu, aku mengucapkan terima kasih. 2 faedah; guna: Pihak pemerintah telah mengadakan berbagai-bagai kemudahan utk ~ rakyat. perbaikan 1 hasil memperbaik: ~ kesihatan rakyat; ~ gaji. 2 hal atau keadaan berbaik kembali: Perselisihan antara kedua-dua pihak itu akhirnya mencapai ~ juga. pembaikan hal atau perbuatan membaiki atau membaikkan: Kerja-kerja ~ jalan raya yg rosak itu memerlukan biaya yg banyak. pembaik orang yg kerjanya membaiki sesuatu: Bapa saya bekerja sbg ~ kereta di Syarikat Volvo di Jalan Syed Putra. sebaik 1 sama baiknya: Rumah yg kita lihat tadi tidak ~ yg ini. 2 pd ketika; baru saja; demi: Semua bendera dikibarkan separuh tiang ~ berita kemangkatan baginda diterima. sebaiknya semestinya; sepatutnya: ~, kita berbincang dulu sebelum bertindak. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata baik

Puisi
 

Baik-baik menebang jati,
     Biar serpih tumbang jangan;
Baik-baik mencari ganti,
     Biar terlebih kurang jangan.


Lihat selanjutnya...(230)
Peribahasa

Tak hilang cahaya manikam,
     oleh jatuh ke limbahan sekalipun.

Bermaksud :

Orang yang baik-baik itu biar miskin sekalipun, akan kelihatan juga perangai dan kelakuannya yang baik.

 

Lihat selanjutnya...(335)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
good sortingpemilihan baik; pilihan baikKejuruteraanTiadaTiada
soft landingpemulihan bertahapEkonomiTiadaPemulihan terhadap sesuatu keadaan daripada yang kurang baik kepada yang lebih baik secara bertahap. Contohnya, pemulihan semula ekonomi selepas dilanda pandemik.
soft landingpemulihan bertahapKesihatan AwamTiadaPemulihan terhadap sesuatu keadaan daripada yang kurang baik kepada yang lebih baik secara bertahap. Contohnya, pemulihan semula ekonomi selepas dilanda pandemik.
poetic justicekeadilan impianKesusasteraanTiadauntuk melahirkan idea yang menerangkan perbuatan jahat akan dihukum, manakala perbuatan baik dibalas dengan baik.
good agricultural practicesamalan pertanian baikPertanianAgroteknologiSistem pengurusan sumber dalam pengeluaran pertanian secara baik dan lestari. Sistem ini dapat meningkatkan produktiviti ladang serta menghasilkan makanan yang selamat dan berkualiti dengan mengambil kira kebajikan, keselamatan dan kesihatan pekerja serta memelihara alam sekitar. Di Malaysia, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani telah memperkenalkan satu skim, iaitu Skim Amalan Ladang Baik Malaysia (SALM) yang merupakan skim pensijilan bagi memastikan pengusaha mengamalkan amalan pertanian yang baik dalam semua aktiviti di ladang. Aktiviti-aktiviti ini termasuklah pemilihan kawasan, penyediaan tanah, pengeluaran, penuaian dan pengendalian pascatuai.
acousticakustikKesenianDrama dan TeaterKesan lantunan bunyi yang terhasil di dalam auditorium atau panggung. Kualiti akustik yang lebih baik atau kurang baik bergantung pada bahan binaan dan kelengkapan yang digunakan untuk mengimbangi bunyi dalam ruang auditorium atau panggung. Dalam persembahan drama, akustik boleh memberikan kesan dramatik kepada penonton.
value judgmentpertimbangan nilaiPengurusanPerancanganSuatu penilaian secara subjektif terhadap seseorang atau situasi tentang tingkah laku, prinsip dan penampilan, sama ada baik atau tidak baik; sama ada patut atau tidak patut dilakukan. Pandangan ini selalunya dipengaruhi oleh elemen nilai yang dipegang dan interpretasi seseorang berdasarkan nilai etika, estetika, moral, ideologi dan fahaman agama masing-masing. Pertimbangan nilai boleh mempengaruhi pembuatan keputusan dan tindakan seseorang.
ameliorationameliorasiKesusasteraanTiada1. Proses perubahan makna yang dirasakan sesuai dengan masa dan membawa pengertian yang lebih baik. Contoh: kata isteri dianggap lebih baik dari kata bini dan suami lebih baik daripada kata laki.
الإمساك بالمعروفpergaulan baikAgama IslamFiqhPergaulan yang baik dalam hubungan suami isteri.
rapporthubung baikSejarahTiadaSifat sesuatu atau seseorang yang mempunyai hubungan yang baik yang dicirikan oleh keharmonian, tolak ansur dan kemakmuran.
12345678910...

Kembali ke atas