Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : sj besi yg keras;berbaja berlapis baja, dikeraskan dgn baja; jika pisau tidak ~, makin dikikir bertambah tumpul prb jika anak tidak berpembawaan, makin diajar bertambah bodoh;membaja 1. = membajai mengeraskan besi dgn cara memanaskan dan menyejukkannya kembali: besi ini telah dibaja dan dikeraskan mengikut patutnya; 2. ki sangat keras (spt besi baja): hatinya telah ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1 = besi ~ besi yg keras; waja; keluli. 2 ki sesuatu yg kuat dan keras (spt semangat, kemahuan). berbaja berlapis baja: Jika pisau tidak ~, makin dikilir bertambah tumpul. membaja menjadi keras sekali (spt baja). membajai mengeraskan besi (pisau dsb). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata baja II


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
dan alkohol, takat lebur 170ºC dan terurai pada 210ºC lalu membentuk nitrus oksida dan air. Ammonium nitrat disediakan melalui tindakan wap ammonia terhadap asid nitrik. Sebatian ini digunakan untuk membuat baja, racun rumpai, racun serangga dan bahan letupan. (KIM) ammonium sulphate (ammonium sulfat) Formula (NH 4 ) 2 SO 4 . Hablur putih atau kelabu-keperangan, larut dalam air, ti- dak larut dalam dioksida dan air terhasil. Ammonium sulfat dihasilkan melalui tindak balas ammonia dengan asid sul - furik, dan terhasil sebagai hasil sampingan dalam pengilangan gas arang batu. Ammonium sulfat digunakan untuk membuat baja kimia dan rayon viskosa. (KIM) amnesia (amnesia) Kehilangan daya untuk mengingati semula pengalaman dan peristiwa lama. (UBAT) amniocentesis (amniosentesis) Pensampelan bendalir amnion untuk diagnosis antenatal bagi mengesan kero- ammonium carbonate

Kembali ke atas