Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.ki] | باقي

Definisi : Ar kekal: Tuhan yg ~;®baqa. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.ki] | باقي

Definisi : 1. lebihan drpd sesuatu yg telah digunakan: ~ santan itu dicampurkan kemudian;2. jumlah yg tinggal (setelah ditolak); saki-~ yg masih ada lagi;berbaki mempunyai baki, berlebih: gajinya yg tiga puluh ringgit akan ~ lima belas kalau ia mengansur hutang. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.ki] | باقي

Definisi : IB dulang, talam. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.ki] | باقي

Definisi : apa-apa yg tinggal setelah dibahagikan; lebih: Wang yg diberikan oleh ayah semalam masih ada ~nya 15 sen. berbaki ada bakinya; berlebih: Wang saya ~ RM20.00 sesudah membayar hutang. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata baki


Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
   2. baki (wang dan lain-lain)Mana pinjul duet hak aku bagi semalam?[mA.nA pin.dZoj du.wet hA/ A.ku bA.gi s«.mA.lAm]Mana baki wang yang aku beri semalam?
dedak-sredak[d«.dA/.sÒ«.dA/]kata adjektifsaki-baki, sisa.Nak makan nasik malam ni, laok dedak-sredak pon tak dak.[nA/ mA.kAn nA.si/ mA.lAm ni lA.wo/ d«.dA/.sÒ«.dA/ pon tA/ dA/]Tidak ada saki-baki lauk pun untuk dimakan bersama-sama dengan nasi malam ini.
menyabong[m«.øA.boN]kata kerjameniarap dengan mengangkat kedua-dua baki dari bahagian lutut ke bawah atau ke atas.Orang tua-tua kata, sapa gemaq menyabong mak dia lekaeh mati.[.ÒAN tu.wA.tu.wA kA.tA.sA.pA g«.mA)Ö m«.øA.boN mA/ di.jA l«.kAEh mA.ti]Kata orang tua-tua, sesiapa suka meniarap dengan kaki ke atas kononnya emaknya cepat mati.

Kembali ke atas