Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.ki] | باقي

Definisi : Ar kekal: Tuhan yg ~;®baqa. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.ki] | باقي

Definisi : 1. lebihan drpd sesuatu yg telah digunakan: ~ santan itu dicampurkan kemudian;2. jumlah yg tinggal (setelah ditolak); saki-~ yg masih ada lagi;berbaki mempunyai baki, berlebih: gajinya yg tiga puluh ringgit akan ~ lima belas kalau ia mengansur hutang. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.ki] | باقي

Definisi : IB dulang, talam. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.ki] | باقي

Definisi : apa-apa yg tinggal setelah dibahagikan; lebih: Wang yg diberikan oleh ayah semalam masih ada ~nya 15 sen. berbaki ada bakinya; berlebih: Wang saya ~ RM20.00 sesudah membayar hutang. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata baki


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
petroleum cokekok petroleumKejuruteraanTiadaBahan pepejal yang mengandung karbon, dibuat melalui pemanasan memusnah baki-baki penapisan petroleum yang mempunyai berat molekul tinggi.
residual magnetismkemagnetan sisaKejuruteraanTiadaKetumpatan fluks magnet dengan daya pemagnetan sifat apabila bahan berada dalam keadaan termagnet secara simetri dan kitaran. Sinonim aruhan baki; aruhan magnet baki; ketumpatan fluks baki.
residuebakiKimiaTiadaBahan yang tertinggal setelah berlakunya sesuatu proses. Misalnya, baki yang tertinggal di dalam kelalang setelah berlakunya proses penyulingan, dan baki yang tertinggal di dalam ceper penyejat setelah berlakunya proses penyejatan.
ibra’ istifa’pelepasan baki bayaranPerniagaan IslamTiadaTindakan pelepasan yang dilakukan oleh individu bagi menggugurkan baki hutang. Contohnya, pemiutang melafazkan "Saya gugurkan baki hutang awak". Maka dengan itu penghutang tidak boleh meminta kembali bayaran yang sebelum ini telah dilunaskan.
differential correctionpembetulan kebezaanMatematikTiadaKaedah mencari pembetulan kecil dengan menolak baki cerapan daripada baki kiraan komputer yang, apabila digunakan pada unsur atau pemalar orbit akan meminimumkan sisihan cerapan.
residuesisa;baki; rejaKejuruteraanTiada1. Baki: Bahan yang tinggal setelah berlakunya sesuatu proses.
speculative balancebaki spekulasiPentadbiranTiadaPenyelanggaran baki tunai dengan tujuan mengambil kesemparan daripada peluang pelaburan yang tidak dijangkakan.
transaction balancebaki urus niagaPentadbiranTiadaBaki tunai yang diperlukan untuk tujuan perbelanjaan harian.
residuesisa;baki; rejaPentadbiran PerniagaanTiada1. Baki: Bahan yang tinggal setelah berlakunya sesuatu proses.,2. Sisa: Lebihan yang tinggal selepas dimakan, dipakai dan lain-lain.,3. Reja: Buangan atau lebihan dipotong, dikerat dan sebagainya.
residual expenditurebelanja bakiPentadbiran PerniagaanTiadaBaki perbelanjaan yang layak setelah ditolak elaun modal.
12345678910...

Kembali ke atas