Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.lam] | بالم

Definisi : sj burung, merbuk, ketitir, tekukur, Geopelia striata; bagai ~ dgn ketitir prb perihal dua orang yg tidak dapat bermuafakat, masing-masing membanggakan diri. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.lam] | بالم

Definisi : ; balam-balam, berbalam, berbalam-balam, membalam nampak kurang jelas: berbalam-balam wajahnya diselubungi kabus pagi;membalamkan menjadikan kelihatan berbalam-balam: ~ pandangan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.lam] | بالم

Definisi : sj tumbuhan (pokok); ~ beringin sj tumbuhan (pokok), Payena leerii; ~ merah sj tumbuhan (pokok), Palaquium gutta; daun ~ sj tumbuhan (pokok), Pouzolzia zeylanica (indica). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.lam] | بالم

Definisi : nama sj burung; tekukur, Geopelia striata striata. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ba.lam] | بالم

Definisi : ; berbalam tidak berapa terang dilihat; kabur: Kerana kabus tebal, puncak gunung itu tampak ~ saja dr sini. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata balam

Puisi
 

Burung balam terbang tinggi,
     Dari Palembang terus ke Langkat;
Tidur malam termimpi-mimpi,
     Duduk siang teringat-ingat.


Lihat selanjutnya...(6)
Peribahasa

Jerat tiada lupa akan balam,
     tetapi balam lupa akan jerat.

Bermaksud :

Sudah lupa akan bahaya, tetapi sebenarnya bahaya masih tetap mengancam. balam = burung tekukur.

 

Lihat selanjutnya...(7)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
glimmercahaya balamKomunikasi MassaTiadaTiada
moon illusionilusi bulanPsikologiPsikologi UmumIlusi yang membuatkan individu melihat bulan yang berada di ufuk lebih besar daripada di tengah langit. Ketika bulan berada di tengah langit. Contohnya, dua biji belon yang sama saiznya diletakkan pada jarak berbeza. Belon yang jauh terpaksa dibesarkan sehingga imejnya sama saiz dengan belon yang dekat. Individu menyedari bahawa kedua-duanya sama saiz apabila berdekatan. Hal ini bermakna tanda saran kedalaman telah membuatkan saiz bulan yang sama kelihatan berbeza keranaufuk, objek-objek seperti bangunan, pokok, gunung-ganang yang jelas pada kedudukan dekat dan berbalam-balam pada kedudukan jauh akan menjadikan bulan lebih jauh daripada ketika berada di tengah langit. Oleh itu, bulan yang sama saiz tanpa mengira jaraknya, akan dipersepsikan lebih besar semasa di ufuk daripada di bulan di ufuk seharusnya dilihat sama saiznya. Oleh sebab itu, bulan seharusnya kelihatan lebih kecil.

Kembali ke atas