Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bar code


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
bar codekod palangTeknologi MaklumatTiadaKod yang terdiri daripada garis tegak yang dicetak pada butiran tertentu. Kod palang dicipta oleh Joseph Woodland pada tahun 1949, dipaten pada tahun 1952 dan digunakan secara komersial pada tahun 1974. Melalui kod palang, maklumat seperti harga dan jenis produk dapat dikenal pasti. Kod palang juga boleh digunakan dalam pelbagai aplikasi lain seperti menyimpan data pesakit dan pakej hantaran kurier. Pengimbas digunakan untuk membaca kod palang. Lihat juga kod produk sejagat (UPC)
bar codekod barKomputerTiadaTiada
bar code readerpembaca kod barKomputerTiadaTiada
bar code printerpencetak kod barPentadbiran PerniagaanTiadaOrang yang mencetak kod berbentuk bar pada surat sebelum diproses oleh mesin isih surat.
bar code readerpembaca kod barPentadbiran PerniagaanTiadaOrang yang membaca kod berbentuk bar pada surat sebelum diproses oleh mesin isih surat.
universal product codekod produk sejagatTeknologi MaklumatTiadaKod bar yang diletakkan pada kebanyakan bungkusan barangan yang menunjukkan nombor pengenalan penjual dan nombor keluaran.
UPC (universal product code)UPC (kod produk sejagat)Teknologi MaklumatTiadaKod bar yang diletakkan pada kebanyakan bungkusan barangan yang menunjukkan nombor pengenalan penjual dan nombor keluaran.

Kembali ke atas