Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.rat] | بارت

Definisi : 1. mata angin, arah tempat matahari terbenam, lwn timur: garis khatulistiwa melintang dr timur ke ~; 2. (biasanya dlm huruf besar) a) Eropah dan benua Amerika; b) (politik dunia) Eropah Barat dan Amerika; 3. Ph, Kl; orang ~ orang Kelantan; ~-~ daya mata angin antara barat dan barat daya; ~-~ laut mata angin antara barat dan barat laut; ~ daya mata angin antara barat dan selatan; ~ daya semata selatan mata angin antara barat daya dan selatan; ~ gunung berendam barat tepat; ~ laut mata angin antara barat dan utara; ~ laut semata ~ mata angin antara barat laut dan barat; ~ tepat barat benar-benar;membaratkan menjadikan (sesebuah negara dsb) meresapi adat, cara hidup, kelakuan, dll orang Barat: gerakan Pan-Islam ini mula merosot terutamanya sewaktu Mustapha Kamal Ataturk menghapuskan kesultanan Turki dan ~ negaranya;kebaratan, kebarat-baratan meniru-niru (adat, cara hidup, kelakuan, dll) orang Barat, berlaku spt orang Barat: inilah yg terjadi kpd pelajar yg terlalu ~;pembaratan perbuatan (usaha, kegiatan, dsb) menjadikan (sesebuah negara dsb) meresapi adat, cara hidup, kelakuan, dll orang Barat: pemodenan yg berasaskan tamadun Barat; ini mengakibatkan proses urbanisasi, perindustrian, modenisasi, dan ~ ke dlm sistem budaya orang Cina. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.rat] | بارت

Definisi : sesat; sesat ~ sesat benar. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.rat] | بارت

Definisi : 1 arah tempat matahari masuk: lw timur: Ke sebelah ~ negeri Pahang ialah negeri Selangor. 2 negara-negara di sebelah Eropah dan Amerika: bangsa ~ bangsa Eropah atau Amerika (spt Inggeris, Jerman dll). ~ daya arah di antara barat dgn selatan. ~ laut arah di antara barat dgn utara. membaratkan 1 menghalakan ke sebelah barat. 2 menjadikan secara Eropah atau secara Amerika. kebarat-baratan berlagak spt orang barat (Eropah atau Amerika). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata barat

Puisi
 

Anak rusa lari ke barat,
     Sampai di barat makan ubi;
Sementara gila belum melarat,
     Carilah bomoh untuk mengubati.


Lihat selanjutnya...(46)
Peribahasa

Timur beralih ke sebelah barat.

Bermaksud :

Lelaki menurut perintah perempuan.

 

Lihat selanjutnya...(3)

509

A rotten apple spoils the barrel

Disebabkan angkara seorang anggota maka yang lain beroleh nama buruk dan dituduh terbabit sama.

Seorang makan cempedak (nangka), semua kena getahnya

Just because this one Muslim group attacked the Western interests, all of the Muslims were being labelled as terrorists - a rotten apple spoils the barrel.

Hanya kerana sebuah kumpulan orang Islam menyerang kepentingan Barat, maka semua umat islam dicap sebagai pengganas. Seorang makan cempedak (nangka), semua kena getahnya.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(9)

Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Yang mana satukah betul setelah diterjemah? West Luzon -> Luzon Barat/ Barat Luzon Northern Sumatra-Andaman-> Utara Sumatra-Andaman / Sumatra-Andaman UtaraSalam sejahtera,
Tuan,

West Luzon diterjemahkan sebagai Luzon Barat

Northen Sumatra-Andaman diterjemahkan sebagai Sumatra-Andaman Utara

Sekian, terima kasih.
Penyemakan dan penterjemahan28.08.2017
negara barat dan negara Barat. Perlukah Barat ditulis huruf besar untuk melambangkan nama khas?Nama khas dieja dengan huruf besar bagi huruf pertamanya. Oleh itu, perkataan barat sekiranya digunakan sebagai  nama khas maka huruf pertamanya hendaklah dieja dengan huruf besar, tetapi dalam konteks penggunaan umum huruf pertamanya dieja dengan huruf kecil.   Ejaan12.04.2009
tuan, ala-Barat atau ala barat? TQEjaan yang betul ialah ala BaratEjaan24.01.2012
Yang manakah betul? masakan Barat atau masakan barat?Ejaan yang betul ialah masakan barat.Tatabahasa28.11.2013
Perkataan `barat’ dan `timur’ ialah kata nama am sebagai penunjuk arah atau lokasi. Bagaimanapun sering saya temui tulisan dalam artikel, jurnal dan berita, huruf `B’ dan `T’ ditulis bermula dengan huruf besar. Contoh: 1. Pemerintah di Timur dan Barat menganggap … 2. Pandangan sarjana Barat tentang fenomena ini agak … 3. Masyarakat Barat sering melihat masyarakat Timur sebagai bangsa yang … Mohon dijelaskan, apakah alasannya? Tidak bolehkah huruf `T’ dan `B’ itu ditulis menggunakan huruf kecil `t’ dan `b’ atas sifatnya bukan nama khas tetapi nama am. Apakah panduan yang boleh diguna pakai dalam hal ini. Sekian, terima kasih.Merujuk kepada soalan tuan, setelah membuat tinjauan entri  kamus dapatlah dirumuskan seperti berikut:

1. Jika merujuk kepada arah mata angin: utara, selatan, timur, barat dan lain-lain ialah kata nama nama (huruf kecil) contoh: dikir barat, angin timur laut, selatan Semenanjung dan utara Semenanjung.

2. Jika merujuk tempat atau kawasan yang sudah diwartakan, jelas itu kata nama khas (huruf besar). Contoh: Malaysia Barat, Malaysia Timur, Asia Tenggara, Hemisfera Barat, DBP Wilayah Selatan, DBP Wilayah Utara, Dasar Pandang ke Timur dan lain-lain lagi.

Kesimpulannya huruf besar dan huruf kecil adalah betul bergantung pada konteks makna yang diingini.

Bagi ayat 1,2 dan 3  di atas merujuk kawasan geografi secara umum, justeru huruf kecil t (timur) dan b (barat) mesti digunakan (sarjana barat, sarjana timur, masyarakat barat, masyarakat timur)

Oleh itu, Alasan yang kukuh untuk menentukan jenis huruf ialah aspek konteks/semantik yang ingin dinyatakan oleh penulis.
Ejaan16.01.2018
'budaya Barat' perlukah perkatan barat itu dihurufbesarkan?

Dieja dengan huruf kecil.

Tatabahasa11.03.2009
Penggunaan Title Case di dalam ayat contohnya, Tragedi tsunami yang berlaku di Pantai Barat Semenanjung Malaysia mengorbankan banyak nyawa. Adakah Pantai Barat Semenanjung itu menggunakan Title Case jika digunakan di dalam ayat?Jawapan yang diperlukan oleh saudara ialah Pantai Barat Semenanjung. Terima kasih kerana menggunakan Khidmat Nasihat Bahasa DBP.Lain-lain19.12.2006
Assalamualaikum. Saya nak bertanya. Adakah wujud perkataan "sesat barat"? Jika ada, adakah ianya satu bentu penggandaan berentak?

Untuk makluman saudara, sesat barat bukan kata ganda berentak. Dalam Kamus Dewan Perdana (DBP, 2020: 2083) sesat barat diolah sebagai frasa di bawah entri sesat dan takrifannya adalah seperti yang berikut:

 

sesat barat

a sesat dan bertambah sesat lagi sehingga tidak tahu akan jalan keluar: Dgn bersusah payah, Nek Munah meredah semak samun, duri dan onak

hingga sesat barat entah ke mana.

b salah sama sekali pegangan, kepercayaan dsb yg diikuti;

c kelam-kabut dan tidak dapat menyelesaikan sst masalah;

 

Saudara juga boleh mendapatkan penerangan berkaitan kata ganda berentak dengan merujuk Tatabahasa Dewan Edis Ketiga (DBP, 2008: 78 - 79).

Lain-lain03.07.2021
apakah ada perbezaan antara ucapan berdasarkan waktu ada perbezaan (contohnya selamat malam) antara malaysia dengan negara barat? mohon penjelasan.

Encik Ahmad Sabri,

Memang terdapat perbezaan waktu antara negara barat dengan Malaysia. Ada waktu di Malaysia baru pukul 8 pagi sedangkan di negara barat waktunya mungkin pukul 8 malam.

Lain-lain04.10.2010
Apakah terjemahan bahasa Inggeris untuk aktiviti 'dikir barat'?Untuk makluman, dikir barat merupakan kata nama khas yang tidak boleh diterjemahkan.Penyemakan dan penterjemahan22.11.2017
12345678910...

Kembali ke atas