Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. (dlm) hati, perasaan dlm hati: ia dukacita dlm ~nya; di peringkat itu, ~nya bercanggah lagi; 2. (bkn) jiwa: penyakit ~; 3. tersembunyi, ghaib, tidak kelihatan: pertalian ~;berbatin bercakap (membaca) dlm hati;membatinkan menyembunyikan, merahsiakan;kebatinan 1. perihal batin; 2. = ilmu ~ ilmu batin, tasawuf. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : ketua (kampung) orang asli. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : kebatinan hal-hal mengenai batin: kerohanian. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : sesuatu mengenai jiwa atau perasaan hati; hal mengenai seseorang yg tidak dpt dilihat: Aku minta maaf lahir dan ~. kebatinan hal-hal mengenai batin: kerohanian. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : ketua puak orang-orang asli; penghulu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata batin

Puisi
 

Jolok nangka di kampung hilir,
     Berselang kain ke pasar lama;
Jangan disangka pada yang lahir,
     Namun batin tak pernah sama.


Lihat selanjutnya...(2)
Peribahasa

Bayang-bayang sepanjang badan (= tubuh).

Bermaksud :

Berpadanan dengan tenaga; yang lahir serupa dengan yang batin.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
interior monologuemonolog dalamanKesusasteraanTiadaTeknik lakonan yang melibatkan pengucapan batin seseorang watak yang ditemui dalam karya sastera. Bagi pengarang, monolog dalaman menjadi alat untuk mendedahkan perasaan, pergolakan batin dan fikiran watak yang tidak dilahirkan dalam bentuk dialog. Oleh itu, monolog dalaman dianggap suatu proses mental watak yang dikongsi bersama dengan pembaca. Monolog dalaman juga boleh dirujuk sebagai bhagian atau keseluruhan teks yang merakamkan pemikiran, perasaan, persepsi dan memori watak tanpa sebarang perantaraan seolah-olah pembaca dapat menembusi mindanya. Monolog disampaikan dengan menggunakan teknik aliran kesedaran yang menekankan kecelaruan dan pengabaian logik dengan penggunaan ayat yang tidak teratur, serta idea yang tergantung dan tidak mengikut kronologi. Teknik monolog dalaman mendapat tempat dalam penulisan pada awal abad ke-20 apabila penulis mula mementingkan psikologi watak berbanding plot. Penulis masyhur dari Barat yang menggunakan teknik ini termasuklah James Joyce, Virginia Woolf dan William Faulkn
deep grammartatabahasa batinLinguistikTiadaTiada
underlaying structurestruktur batinLinguistikTiadaTiada
deep structurestruktur batinLinguistikTiadaDalam tatabahasa generatif, pewujudan sintaksis abstrak sesuatu ayat, yang menentukan faktor yang mengawal interpretasi sesuatu ayat. Contohnya, ayat Ahmad memandu kereta dan memandu kereta, Ahmad ialah dua ayat yang mempunyai struktur dalaman yang sama.
inward hearingpendengaran batinKesenianTiadaTiada
internal moralitykemoralan batinPendidikanTiadaTiada
internal motivationdorongan batinPendidikanTiadaTiada
internal moralitykemoralan batinSosiologiTiadaTiada
internal motivationdorongan batinSosiologiTiadaTiada
deep structurestruktur batinPsikologiTiadaTiada
123

Kembali ke atas