Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.ya] | باي

Definisi : umur, usia; Pak Saleh sudah agak ~ sudah agak berumur; separuh ~ = setengah ~ setengah umur;sebaya 1. seumur, sama umurnya: anak-anak muda yg ~; 2. sama (besar, tinggi, dll): rumahrumah dlm kelompok itu kelihatan ~ belaka;ditanamnya anak pisang yg hampir ~ tingginya dgn dia sendiri. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.ya] | باي

Definisi : umur, usia. sebaya sama umurnya atau sama besarnya: Orang yg ~ dgn gadis ini sukar dicari utk dipinang dlm kampung ini. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata baya


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Saya ada 2 pertanyaan: 1. Adakah perkataan ku perlu dirapatkan seperti; bisikku atau bisik ku? ku tanya ? 2. tanda baya dalam dialog adakah perkataan selepas itu huruf besar atau kecil? "Jangan masuk ke dalam kelas." Dia/dia? "Apa nama awak?" Tanya Cikgu Ramlah ATAU tanya1. ku- merupakan singkatan bagi aku. Singkatan tidak boleh berdiri sendiri. Perlu dieja rapat. Penggunaan yang betul ialah kuingat, kudengar, kuterima, kuingin, kubaca, rumahku, kekasihku, adikku dan sebagainya.

2. Soalan yang dikemukakan tidak difahami. 

3. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang tatabahasa bahasa Melayu, sila rujuk buku Tatabahasa Dewan, terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka.  Buku ini dijadikan rujukan dan pegangan oleh DBP, sekolah dan Kementerian Pendidikan. Buku-buku tatabahasa lain boleh dijadikan rujukan juga, tetapi jika ada perbezaan pendapat, gunakan panduan Buku Tatabahasa Dewan.
Tatabahasa31.07.2021

Kembali ke atas