Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.ya] | باي

Definisi : umur, usia; Pak Saleh sudah agak ~ sudah agak berumur; separuh ~ = setengah ~ setengah umur;sebaya 1. seumur, sama umurnya: anak-anak muda yg ~; 2. sama (besar, tinggi, dll): rumahrumah dlm kelompok itu kelihatan ~ belaka;ditanamnya anak pisang yg hampir ~ tingginya dgn dia sendiri. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.ya] | باي

Definisi : umur, usia. sebaya sama umurnya atau sama besarnya: Orang yg ~ dgn gadis ini sukar dicari utk dipinang dlm kampung ini. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata baya


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
bayabayaMuzikTiada

Lihat tabla. 

nyipan baya(Mel.)nyipan baya(Mel.)KesenianTiadaCorak ukiran berunsur haiwan berbentuk gigi buaya.
causal contradicitivepenyebab kontradiktifKesusasteraanTiadaUnsur-unsur yang menjadi penyebab pertentangan dari sudut ideologi, perwatakan atau latar dalam sebuah penciptaan sastera. Contoh: unsur anjing dalam Jayeng baya disamakan dengan sifat manusia.
tablatablaMuzikTiada

Alat muzik tradisional yang diklasifikasikan sebagai membranofon jenis dram. Dram ini dimainkan secara berpasangan yang dikenali sebagai tabla dan baya. Kedua-dua dram ini mempunyai satu muka kulit yang ditiunkan. Tabla diperbuat daripada kayu dan berbentuk kon. Permukaan kulitnya dipu­kul dengan tangan kanan. Sementara baya biasanya diperbuat daripada logam dan berbentuk periuk. Permukaan kulitnya dipukul dengan tangan kiri. Kedua-dua dram ini diletakkan secara menegak di atas lantai berhadapan dengan pemain. Dram yang terdapat di India Utara ini menghasilkan rentak dalam muzik kla

metrische bewerking (Bld.)olahan terikatKesusasteraanTiadaPuisi-puisi yang mempunyai bentuk-bentuk khusus. Contoh: Pantun: Pisang emas dibawa belayar, Masak sebiji di atas peti; Hutang emas boleh dibayar, Hutang budi dibawa mati. Syair: Bulan pun sebelah disaput awan, Seperti muka anak perawan; Mengintai kekasihnya malu-maluan, Berputeralah puteri seorang perempuan. Tembang: Adhuh biyung adhuh nini, rahayune durung sida, wis moh dadi wong, anggandhek, apa ta maneh, jinangkah, ngena-ngene tan enak, lah dalah uwis katemu, katekan katekku baya.

Kembali ke atas