Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.yi] | بايي

Definisi : anak kecil yg baru dilahirkan; ~ biru bayi yg dilahirkan dgn keadaan kulitnya yg kebiruan akibat kekurangan oksigen dlm darah, biasanya berpunca drpd masalah jantung; ~ tabung uji bayi yg lahir hasil drpd persenyawaan di luar tubuh dlm tabung uji. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.yi] | بايي

Definisi : Br babi. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.yi] | بايي

Definisi : anak kecil yg baru dilahirkan. ~ biru bayi yg dilahirkan dgn keadaan kulitnya yg kebiruan akibat kekurangan oksigen dlm darah, biasanya berpunca drpd masalah jantung. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bayi


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
infantile spasmspasma infantilPerubatanTiadaGangguan otak yang serius pada bayi-bayi di bawah umur enam bulan, dicirikan dengan gerakan otot yang tak sengaja pada tangan, kaki, leher, dan trunkus.
incubatorinkubator; alat pengeramPerubatanTiada1. Alat pengeram: Kebuk bersuhu malar yang digunakan untuk mewujudkan suhu persekitaran yang terkawal bagi pertumbuhan sel atau organisma.,2. Inkubator: Kebuk lut sinar untuk menyimpan bayi-bayi pramatang dalam keadaan terkawal dan terlindung daripada penyakit.
respiratory distress syndromesindrom kesesakan respirasiBiologiFisiologiKeadaan bayi baru lahir yang dicirikan oleh dispnea dengan sianosis yang ditunjukkan oleh tanda-tanda seperti pengembangan hujung hidung, bunyi keras semasa keluar nafas, dan penarikan kembali dada bayi. Kebanyakan kes ini berlaku pada bayi pramatang, bayi kepada ibu berpenyakit diabetes atau bayi yang dilahirkan melalui pembedahan (caesarean) dan kadangkala berlaku pada bayi tanpa sebarang sebab yang jelas.
baby growthpertumbuhan bayiKejururawatanTiadaPeningkatan berat badan, ketinggian dan lilitan kepala bayi berdasarkan carta pertumbuhan bayi.�
bearing downmeneranPerubatanTiadaMenkontraksikan otot abdomen semasa rahim sedang mengkontraksi untuk menolong proses kelahiran bayi semasa bayi hampir keluar.
love babybayi hasil cinta; bayi luar nikahSosiologiTiadaTiada
baby talkpertuturan bayi (PEM.MAN), pelat bayiPendidikanTiadadddd,aaa,baby talk1
baby talkpertuturan bayi (PEM.MAN), bahasa bayiPsikologiTiadaTiada
palmar grasp reflexrefleks genggaman tapak tanganKejururawatanTiadaTindak balas apabila sesuatu objek diletakkan di atas tapak tangan bayi, jari bayi akan menggenggamnya. Refleks ini hadir semasa lahir dan berterusan sehingga lima atau enam bulan.
shaken baby syndrome (SBS)sindrom goncang bayi/sindrom lambung bayiPerubatanTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas