Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.yi] | بايي

Definisi : anak kecil yg baru dilahirkan; ~ biru bayi yg dilahirkan dgn keadaan kulitnya yg kebiruan akibat kekurangan oksigen dlm darah, biasanya berpunca drpd masalah jantung; ~ tabung uji bayi yg lahir hasil drpd persenyawaan di luar tubuh dlm tabung uji. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.yi] | بايي

Definisi : Br babi. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.yi] | بايي

Definisi : anak kecil yg baru dilahirkan. ~ biru bayi yg dilahirkan dgn keadaan kulitnya yg kebiruan akibat kekurangan oksigen dlm darah, biasanya berpunca drpd masalah jantung. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bayi


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
BIO) acceptance test ace Kamus Sains.indb 7 7/8/08 11:45:13 AM 8 acentric (asentromer) Perihal kromosom atau fragmen kromosom yang tidak mempunyai sentromer. (BIO) acephalia (asefalia) Bayi yang lahir tanpa kepala. (UBAT) acephalous (asefalon) Berkaitan dengan larva yang kelihatan tidak berkepala atau mempunyai kepala yang amat kecil dan tidak terpisah dari toraks secara jelas. Contohnya, larva lalat KIM) after taste (rasa kesan) Baki rasa yang masih tinggal dalam mulut selepas makanan ditelan. (TEK- MA) afterbirth (uri/tembuni) Plasenta dan membran fetus yang terkeluar dari uterus selepas kelahiran bayi pada haiwan vivipariti. (BIO) agammaglobulinemia (agamaglobulinemia) Kekurangan atau ketiadaan globulin gama dalam darah untuk mensintesis an- tibodi tertentu. Keadaan ini berlaku sama ada secara idiopatik atau sebagai akibat sekunder penyakit

Kembali ke atas