Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
ketika (kata nama)
Bersinonim dengan waktu, masa, jam, saat, tatkala, zaman, abad, kurun, kala, dewasa, tempoh;,
Kata Terbitan : seketika, berketika,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
recurrentrekurenPerubatanTiadaBerkaitan dengan penyakit yang muncul semula setelah reda beberapa ketika.
afterimageimej tinggalSosiologiTiadaSuatu tanggapan imej yang dirakamkan oleh otak untuk beberapa ketika selepas objek dialihkan dari depan mata atau selepas mata ditutup.
afterimageimej tinggalKesenianTiadaSuatu tanggapan imej yang dirakamkan oleh otak untuk beberapa ketika selepas objek dialihkan dari depan mata atau selepas mata ditutup.
nuclear levelaras nukleusKejuruteraanTiadaNilai tenaga yang membolehkan sesuatu nukleus wujud buat beberapa ketika.
crossover broadcastsiaran lintasKomunikasiTiadaPerubahan siaran dari studio ke tempat kejadian sesuatu peristiwa yang sedang berlaku untuk beberapa ketika, sebelum siaran berpindah semula ke studio. Biasanya, perubahan siaran ini berlaku semasa rancangan berita bagi membolehkan perkembangan terkini sesuatu peristiwa itu diperoleh.
alcaptonuriaalkaptonuriaPentadbiran PerniagaanTiada, terutamanya asid homogentisik di dalam air kencing yang mengakibatkan air kencing menjadi gelap apabila terdedah beberapa ketika.
shim mechanismmekanisme pemipisKejuruteraanTiadaPeranti yang membolehkan sesuatu rod kawalan beroperasi secara automatik setelah rod kawalan halus tertunda beberapa ketika, dan dengan itu membolehkan rod kawalan halus tersebut sentiasa berfungsi dengan cekap.
inertiasifatekunMekanikGunaanRintangan jasad terhadap perubahan halaju. Sifatekunlah yang menyebabkan kereta yang sedang berjalan akan terus berjalan untuk beberapa ketika jika injak cekamnya ditekan (iaitu roda tidak lagi dipacu oleh enjin), dan yang menyebabkan kipas terus berpusing untuk seketika selepas bekalan kuasa kepada kipas itu dihentikan. Ukuran kuantitatif bagi sifatekun yang berpadanan dengan gerakan bukan sudutan ialah jisim. Sifatekun yang berpadanan dengan gerakan sudut dinamai momen sifatekun. Sinonim inersia. Lihat juga jisim, momen sifatekun, roda tenaga.
automatic logoflog keluar automatikTeknologi MaklumatTiadaSistem komputer akan menamatkan sesi penggunaan secara automatik apabila pengguna tidak aktif untuk beberapa ketika. Untuk menggunakan sistem selanjutnya, pengguna perlu log masuk semula. Lihat log keluar.
back lashlibas balikKejuruteraanTiadaPenghasilan canggaan yang besar oleh mampatan kecil setelah jisim lempung plastik dikenakan tegangan dan mampatan ulang alik untuk beberapa ketika.
1234

Kembali ke atas