Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : (béca) sj kenderaan beroda tiga utk seorang atau dua penumpang yg dikayuh oleh seseorang; tukang ~ orang yg mengayuh beca;berbeca menaiki (menumpang) beca. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : Tr bengkak dan bernanah, khususnya pd kaki: kuku jari mak cik yg kena duri nibung semakin ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : /béca/ 1 kenderaan beroda tiga yg kebanyakannya dikayuh spt basikal. 2 kenderaan beroda dua yg ditarik oleh manusia. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata beca


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
auto-rickshawbeca bermotorKejuruteraan AutomotifTiadaBeca beroda tiga yang dilengkapkan dengan motor.
trishawbecaKejuruteraanTiadaTiada
rickshawbecaKejuruteraan AutomotifTiadaKenderaan roda tiga yang digerakkan secara manual.
secular trendarah aliran sekularEkonomiTiadaKecenderungan pergerakan jangka panjang aktiviti ekonomi yang mengikut suatu arah aliran tertentu. Arah aliran mungkin negatif, yang menggambarkan penurunan, atau positif yang menggambarkan peningkatan. Perubahan kecenderungan mungkin berpunca daripada perubahan cita rasa yang mengubah corak permintaan atau perubahan cita rasa yang mengubah corak permintaan atau perubahan teknologi yang mengubah kaedah pengeluaran. Misalnya, kemerosotan yang berpanjangan dalam penggunaan beca yang disebabkan oleh proses pemodenan. Perubahan permintaan yang berlaku mengikut musim tidak dinamakan perubahan arah aliran sekular.

Kembali ke atas