Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[be.la.han] | بلهن

Definisi : 1. celah (retak) panjang: ~ di tembok; 2. bahagian (kepingan) sesudah dibelah: ~ terbesar drpd nyiur itu, disimpannya utk esok; hatinya balik ~ hatinya berbalik-balik; 3. = ~ diri = ~ hati = ~ jiwa kekasih, isteri; 4. perihal mengerjakan sawah (tanah) orang lain dgn syarat hasilnya dibahagi dua: ia tidak menyewa tanah itu, tetapi mengambil ~; 5. Mn keluarga, sanak: bapanya bergelar Datuk Lela Panjang, suku Jelutung, ~ Raja Pagar Ruyung; ~ (sel) perihal memperbanyak sel; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[be.la.han] | بلهن

Definisi : 1 retak yg panjang: ~ pd tembok itu masih belum bertampal lagi. 2 bahagian sesuatu yg sudah dibelah: ~ betik itu disimpan dlm peti ais. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata belahan

Puisi
 

Berkawan melayang ke kuala,
     Hinggap mari di dahan duku;
Manakala dikenang hatiku gila,
     Cintakan puteri belahan jiwaku.


Lihat selanjutnya...(2)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
atau gas yang tercampur ke dalam kandungan udara normal dan terdapat dalam jumlah yang sangat berbeza-beza. (METEO) atomic bomb (bom atom) Bom yang dibuat berasaskan letupan daripada tindak balas belahan nukleus. (FIZ) atomic mass (jisim atom) Jisim atom neutral yang disukat dalam unit jisim atom. (FIZ) atomic mass unit (unit atom jisim) Unit jisim yang bersamaan dengan 1 12 jisim berkoloni. Antara ciri kelas ini termasuklah mempu- nyai kloroplas yang mengandungi fuko-xantin, mempunyai dinding sel yang terdiri daripada bahan pektin yang dipenuhi silika dan pembiakan aseks yang berlaku secara belahan dedua serta pembiakan seks yang berlaku secara iso - gami. Contohnya, diatom dan dinoflagelat. (BIO) bacillary white diarrhea (cirit-birit putih basilus) Penyakit yang disebabkan oleh Salmonella pullorom pada anak ayam

Kembali ke atas