Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[be.la.han] | بلهن

Definisi : 1. celah (retak) panjang: ~ di tembok; 2. bahagian (kepingan) sesudah dibelah: ~ terbesar drpd nyiur itu, disimpannya utk esok; hatinya balik ~ hatinya berbalik-balik; 3. = ~ diri = ~ hati = ~ jiwa kekasih, isteri; 4. perihal mengerjakan sawah (tanah) orang lain dgn syarat hasilnya dibahagi dua: ia tidak menyewa tanah itu, tetapi mengambil ~; 5. Mn keluarga, sanak: bapanya bergelar Datuk Lela Panjang, suku Jelutung, ~ Raja Pagar Ruyung; ~ (sel) perihal memperbanyak sel; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[be.la.han] | بلهن

Definisi : 1 retak yg panjang: ~ pd tembok itu masih belum bertampal lagi. 2 bahagian sesuatu yg sudah dibelah: ~ betik itu disimpan dlm peti ais. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata belahan

Puisi
 

Berkawan melayang ke kuala,
     Hinggap mari di dahan duku;
Manakala dikenang hatiku gila,
     Cintakan puteri belahan jiwaku.


Lihat selanjutnya...(2)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
fission-fusion-fission bombbom belahan-lakuran-belahanKejuruteraanTiadaBom termonuklear yang tenaganya diperolehi daripada proses belahan dan lakuran.
neutron yield per fissionhasil neutron per belahanKejuruteraanTiadaBilangan purata neutron belahan primer termasuk neutron tertunda yang dipancarkan per belahan.
bangkat gunjan Sel.bangkat gunjan Sel.KesenianTiadaBakul angkut daripada rotan belahan empat atau belahan enam, berbentuk kon, bahagian bawahnya agak bulat dan lunjung, dan bahagian dasarnya cembung.
zipperzipKesenianTiadaKancing yang mempunyai barisan gerigi logam atau nilon selari yang biasanya dijahit pada tepi belahan. Digunakan pada belahan pakaian yang berkelim untuk mengancing.
germ slitbelahan germaBiologiMikologiLekukan atau alur yang kelihatan seperti belahan di sepanjang dinding spora, terutama aleuriospora. Tiub tunas akan keluar dari alur ini apabila spora bercambah.
resonance fissionpembelahan resonansKejuruteraanTiadaBelahan nukleon akibat neutron yang mempunyai tenaga yang sama dengan jalur resonans belahan nukleon tersebut.
nu factorfaktor nuKejuruteraanTiadaBilangan purata neutron belahan primer termasuk neutron tertunda yang dipancarkan per belahan.
core slabbelahan terasKimiaTiadaTeras yang dipotong dalam bentuk semisilinder dengan cara membelah dua suatu sampel teras dalam arah yang selari dengan paksi panjangnya. Biasanya belahan teras ini berukuran 2 meter panjang dan disimpan dalam kotak teras.
core slabbelahan terasKejuruteraanPetroleumTeras yang dipotong dalam bentuk semisilinder dengan cara membelah dua suatu sampel teras dalam arah yang selari dengan paksi panjangnya. Biasanya belahan teras ini berukuran 2 meter panjang dan disimpan dalam kotak teras.
neutron fission-scintillation detectorpengesan kelipan belahan neutronKejuruteraanTiadaPengesan neutron lambat yang mengandungi campuran sebatian uranium yang berkemampuan menghasilkan pendarcahaya bila dibedil dengan hasil belahan.
12345678910...

Kembali ke atas