Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. muda; muda ~ sangat muda (muda remaja); 2. pemuda; 3. golongan muda secara keseluruhannya (baik lelaki mahupun wanita), pemuda dan pemudi: kelab ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : orang yg sudah akil baligh tetapi belum tua lagi; orang muda; pemuda atau pemudi: Persatuan Kelab ~ Malaysia. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata belia


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
youth movementpergerakan beliaSains PolitikPolitik PerbandinganPergerakan golongan muda yang melambangkan perubahan dan pembaharuan. Gerakan ini dianggotai oleh sekumpulan remaja sehingga orang dewasa dan tidak melibatkan golongan pemerintah. Gerakan ini boleh juga dilihat dalam bentuk gerakan bukan kerajaan (NGO) atau sebagai belia secara keseluruhan. Gerakan ini sentiasa sensitif dalam mengawasi perjalanan pemerintahan kerajaan dan boleh menjadi pemerhati kepada kerajaan. Contohnya, Gerakan Belia 4B, ABIM, GPMS dan Majlis Belia Malaysia.
youthbelia; mudaGeografiTiadaTiada
youthbelia; mudaPendidikanTiadaTiada
youthbelia; mudaPentadbiranTiadaTiada
youthbelia; mudaUndang-undangTiadaTiada
youth dependencybelia tanggunganKependudukanTiadaTiada
youthquakegempa beliaSosiologiTiadaPerubahan budaya, politik atau sosial yang berlaku secara besar-besaran hasil daripada tindakan atau pengaruh orang muda.
youth unemploymentpengangguran beliaGeografiTiadaTiada
youth unemploymentpengangguran beliaKependudukanTiadaTiada
youth mortalitymortaliti beliaKependudukanTiadaTiada
1234

Kembali ke atas