Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata belum diproses


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
raw datadata mentahTeknologi MaklumatTiadaData yang belum diproses dan dianalisis. Data mentah juga digunakan untuk merujuk kepada data yang telah disimpan di dalam pangkalan data tetapi belum diproses. Contoh data mentah ialah perincian yang diisi dalam borang UPU atau borang permohonan kerja SPA, data bancian, data soal selidik dan data cerapan.
raw cottonkapas mentahGeografiTiadaKapas yang belum diproses menjadi benang atau gentian.
raw herbherba mentahHerbaPemiawaianHerba yang belum diproses, terdiri daripada keseluruhan pokok atau bahagian tertentu seperti daun, batang atau akar sama ada masih segar atau kering.
raw sugargula mentahPentadbiran PerniagaanTiadaGula yang belum diproses.
crude drugdrug mentahPerubatanTiadaBahan dadah yang belum diproses yang tak ceria atau dalam bentuk semula jadi.
raw sugargula gantingPentadbiran PerniagaanTiadaGula yang belum diproses.
rawa materialbahan mentahPertanianAgronomi

Bahan yang belum diproses untuk di jadikan produk. Contohnya getah adalah bahan mentah yang dip roses untuk membuat tayar., kapas adalah bahan mentah untuk membuat kain atau tekstil.

flashingdedahan cahayaKomunikasiTiadaKaedah untuk mendedahkan filem yang belum diproses kepada cahaya terutamanya di kawasan yang berbayang. Cara ini boleh mengurangkan kontras yang tajam. Proses ini dilakukan di dalam makmal.
ageingpenuaanMakanan dan PemakananTeknologi MakananPenyimpanan daging yang belum diproses pada suhu di atas takat bekunya untuk menjadikannya lebih empuk, lebih berjus dan rasa daging. Penuaan biasanya dimulakan apabila pH muktamad daging diperoleh dan dikendalikan pada suhu 0-1.5oC untuk meminimumkan pertumbuhan mikroorganisma. Lihat juga pH muktamad.
raw coffeekopi mentahPentadbiran PerniagaanTiadaBiji-biji kopi yang belum diproses menjadi serbuk kopi.
123

Kembali ke atas