Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
matang (adjektif)
1. Bersinonim dengan masak, tua, ranum:,
Berantonim dengan muda

2. Bersinonim dengan dewasa
Berantonim dengan berpengalaman, berumur, tua

Kata Terbitan : kematangan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
reticulocyteretikulositPerubatanTiadaEritrosit yang belum matang, yang mengandungi bebenang bahan nukleus, seperti RNA. Bebenang ini kelihatan seperti jaringan apabila diwarnai oleh pewarna bes. Bilangan sel ini bertambah pada pesakit yang mengalami penyakit seperti anemia hemolisis.
lymphoblastlimfoblasPerubatanTiadaLimfosit yang belum matang, dan belum bernukleus dan biasanya tidak banyak terdapat pada pusat germinal tisu limfa.
erythroneocytosiseritroneositosisPerubatanTiadaKehadiran eritrosit yang belum matang di dalam darah.
primary spermatocytespermatosit primerVeterinarPraklinikalSperma belum matang yang dihasilkan daripada spermatogonia dalam rangkaian pembentukan spermatozoa. Spermatosit primer berhijrah dari bahagian periferi tubul seminiferus ke tengah lumen dan mengalami meiosis untuk menghasilkan spermatosit sekunder.
proerythrocyteproeritrositPerubatanTiadaSel darah merah yang belum matang, bernukleus, hemoglobin mula terbentuk dan sitoplasma menjadi basofilik.
microlymphoidocytemikrolimfoidositPerubatanTiadaLimfoidosit yang kecil dan belum matang.
micromyeloblastmikromieloblasPerubatanTiadaMielosit yang kecil dan belum matang, yang dicerap dalam leukemia mikromieloblas.
reticulocyteretikulositBiologiGenetikSel darah merah yang belum matang.
lymphoblastlimfoblasBiologiHistologi dan SitologiLimfosit yang belum matang dan belum bernukleus dan biasanya tidak banyak terdapat pada pusat germinal tisu limfa.
premature birthkelahiran pramatangPerubatanTiadaKelahiran bayi yang belum matang atau cukup bulan.
1234

Kembali ke atas