Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : endah tak endah (tidak berapa peduli); (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bena tak bena

Puisi
 

Naik kuda pakai pelana,
     Kuda ditambat perdu buluh;
Jangan tuan bena tak bena,
     Kalaulah sungguh katakan sungguh.


Lihat selanjutnya...(12)

Pantun

SumberPuisi
Kurik Kundi Merah SagaBunga cina tanaman Cina, Mari bungkus di atas kertas; Lihat saya bena tak bena, Tak usah harap katakan lepas.
Kurik Kundi Merah SagaNaik kuda pakai pelana, Kuda ditambat perdu buluh; Jangan tuan bena tak bena, Kalaulah sungguh katakan sungguh.
Kurik Kundi Merah SagaBunga cina jambangan Cina, Lalu dibungkus dalam kertas; Saja rupa bena tak bena, Di dalam hati haramtak lepas.
Kurik Kundi Merah SagaTurun batang naik batang, Dapat seekor landak betina; Suruh datang saya datang, Sudah datang bena tak bena.
Kurik Kundi Merah SagaPulau Tioman Lautan Cina, Asalnya naga mati berhempas; Sungguh nampak bena tak bena, Dalam hati haram tak lepas.
Kurik Kundi Merah SagaAnak Cina kawanlah Cina, Mari kawan dalam kelas; Sungguh saya bena tak bena, Dalam hati haram tak lepas.
Kurik Kundi Merah SagaBunga cina tanaman Cina, Ambil sekuntum bungkus kertas; Pandang tuan bena tak bena, Di dalam hati haram tak lepas.
Kurik Kundi Merah SagaBunga cina permainan Cina, Mari dibungkus dengan kertas; Kalau saya bena tak bena, Hati di dalam haram tak lepas.
Kurik Kundi Merah SagaSirih cina jambangan cina, Lalu dibungkus di dalam kertas; Saja rupa adik tak bena, Di dalam hati haram tak lepas.
Kurik Kundi Merah SagaSirih cina jambangan cina, Lalu dibungkus di dalam kertas; Saja rupa adik tak bena, Di dalam hati haram tak lepas.
12

Kembali ke atas