Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata benar

Puisi
 

Kalau tuan memburu landak,
     Saya membeli batu berkati;
Kalau puan benar-benar hendak,
     Cuba-cuba meninggal laki.


Lihat selanjutnya...(34)
Peribahasa

Bulat segiling,
     pecak setapik.

Bermaksud :

Telah sepakat benar-benar. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Pecak boleh dilayangkan, bulat boleh digulingkan, b. Pipih [= pecak] boleh dilayangkan, bulat boleh digulingkan). pecak = pipih.

 

Lihat selanjutnya...(57)

428

Nothing is impossible to a willing heart

Tiada apa yang mustahil bagi orang yang mempunyai tekad atau semangat untuk Berjaya.

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih

In his heart, there is no such word as ''cannot,'', and he believes that nothing is impossible to a willing heart. True to his principle, he succeeded in his effort to tour the world on bicycle.

Perkataan 'tidak boleh' tidak wujud dalam hatinya, dan dia percaya bahawa hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Dia benar-benar buktikan pegangannya itu apabila dia berjaya menjelajah seluruh dunia dengan menunggang basikal.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(16)

Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
Ig. certificate authority; Br. autoriti perakuan; Id. autoritas sertifikat) Pihak berkuasa yang diamanahkan untuk mengesahkan kekunci awam dan identiti pengguna yang digunakan dalam Prasarana Kekunci Awam (PKI) adalah sah dan benar. Autoriti perakuan menetapkan polisi dalam proses PKI dan membina perakuan dalam bentuk sijil digital untuk pengguna. Pihak ini juga menetapkan tarikh luput untuk sijil perakuan dan menguruskan kerja perakuan sepanjang knowledge proof; Br. bukti pengetahuan sifar; Id. bukti pengetahuan nol) Kaedah pembuktian interaktif yang digunakan oleh suatu pihak untuk membuktikan kepada pihak lain bahawa suatu pernyataan matematik atau kriptografi adalah benar. Pembuktian ini dilakukan berdasarkan pengetahuan am, tanpa mendedahkan maklumat tambahan yang boleh digunakan untuk melakukan pembuktian. buku kod elektronik (ECB) (lg. electronic code book (ECB); Br. buku kod elektronik; Id

Kembali ke atas