Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[be.nih] | بنيه

Definisi : 1. biji daripada buah kecil (seperti padi dan lain-lain) yang akan ditanam, bibit: padi yang baik itu disimpan untuk dijadikan benih; 2. benda yang akan menjadi benda hidup (tumbuh): sperma atau benih jantan; benih cacar; 3. punca, sumber: pelajaran ialah benih kemajuan; 4. keturunan daripada: benih orang bangsawan; 5. sesuatu (perasaan, keadaan, dan lain-lain) yang baru mula wujud atau timbul dan mempunyai kemungkinan untuk berkembang dan sebagainya, bibit: benih kemesraan; benih yang baik tak memilih tanah = jika asal benih yang baik jatuh ke laut menjadi pulau prb orang yang berketurunan baik ke mana pun perginya akan baik juga jadinya; asal ditugal adalah benih prb tidak usah disusahkan, tidak akan ada orang yang menolong dlm mengerjakan pekerjaan yang baik; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[be.nih] | بنيه

Definisi : 1 biji atau buah yg kecil-kecil, spt padi, yg akan disemai atau ditanam: Dipilihnya buah padi yg bernas dan baik utk dijadikan ~. 2 kecambah drpd biji-biji yg akan ditanam: Apabila sudah berumur empat puluh hari, ~ itu pun dipindahkan ke sawah. 3 sesuatu yg akan tumbuh atau yg akan menjadi: Utk menjauhkan penyakit cacar, ~ cacar hendaklah disuntikkan ke tubuh kita. 4 turunan; baka: ~ lembu itu berasal dr Benggala. berbenih mempunyai benih. membenih ki mula wujud, timbul dsb sesuatu perasaan atau keadaan: Disebabkan selalu belajar bersama, rasa sayang ~ antara mereka. membenihkan menyebabkan timbul atau wujud sesuatu perasaan, hasil dsb: mewujudkan; menghasilkan: Tindakan tsb akan ~ rasa tidak puas hati di kalangan kakitangan. Usaha gigih mereka kini ~ hasil. pembenihan perbuatan atau usaha menanam benih; penyemaian: ~ awan telah dijalankan utk menghasilkan hujan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata benih

Puisi
 

Pokok kelapa berbuah lebat,
     Benih dari kampung paya;
Kalau kita mencari sahabat,
     Biarlah dapat orang yang setia.


Lihat selanjutnya...(8)
Peribahasa

Menarik rambut di dalam tepung.

Bermaksud :

Bersikap bijaksana dalam menyelesaikan sesuatu masalah. (Peribahasa lain yang sama makna: Seperti memalu ular dalam benih: ular biar mati, benih jangan rosak).

 

Lihat selanjutnya...(8)


Buku

JudulPenerbitKeluaranTahun TerbitISBN
Menyemai Benih-Benih Kehidupan, Edisi Bahasa Melayu dan JepunDewan Bahasa dan PustakaTiada1998 
Teknologi benih : pengolahan benih dan tuntunan praktikum Tiada1986 
Benih /Macmillan PublishersTiada19710333199898
Benih cinta berlumur nodaIndah JayaTiada  
Benih kemajuan Tiada1941 
Benih kemajuan Tiada1941 
Benih Pelajaran Tiada1947 
Benih budimanUniversiti Pendidikan Sultan IdrisTiada2007978-983-3759-13-2
Benih semaluDewan Bahasa dan Pustaka (Terbitan)Tiada1984 
Benih harapanDewan Bahasa dan Pustaka (Terbitan)Tiada1973 
1234

Kembali ke atas