Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[be.ra.da]/[ber.a.da] | براد

Definisi : 1 hadir atau ada (di): Ketika peristiwa itu berlaku, saya ~ di Kota Bharu. 2 berharta; kaya: Drpd lagak dan pakaiannya, dia pasti anak orang ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[be.ra.da]/[ber.a.da] | براد

Definisi : 1. ada (di), ada atau terdapat di sesuatu tempat atau dlm sesuatu keadaan: hidupmu sedang ~ di tepi jurang kebinasaan; sewaktu kejadian itu berlaku, dia ~ di Singapura; 2. berharta, kaya: keluarganya boleh dikatakan ~ juga; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata berada

Puisi
 

Sesudah malam bulan cerah,
     Bintang jua tumpang berada;
Jangan adik duk ambil susah,
     Abang ada di depan mata.


Lihat selanjutnya...(6)
Peribahasa

Laksana lemping terbuang.

Bermaksud :

Bagi orang yang berada benda-benda yang sedikit itu tidaklah berguna tetapi bagi orang yang miskin sangatlah besar ertinya. lemping = sejenis kuih.

 

Lihat selanjutnya...(4)

132

Between a rock and a hard place

Berada dalam dilemma untuk membuat pilihan kerana kedua-dua pilihan yang ada tetap akan mendatangkan masalah.

Lalu hangus, surut layu

The volcanic mud that gushed out from the underground has devoured the whole village. In a desperate move to save the village, the government decided to divert the mud flow to the nearby sea. But the action caused an uproar among the fisherman who worried

Lumpur gunung berapi yang memancut keluar dari perut bumi telah menenggelamkan seluruh kampung. Untuk menyelamatkan kampung itu, kerajaan telah mengambil langkah terakhir untuk mengalihkan lumpur itu ke arah laut yang berhampiran. Namun tindakan ini telah menimbulkan kekecohan dalam kalangan nelayan yang bimbang periuk nasi mereka akan terjejas. Keadaan ini membuatkan kerajaan berasa serba salah kerana hendak lalu hangus, surut layu.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(25)

Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
01:44 PM 56 keselamatan bertatacara keselamatan Ekstranet keselamatan fizikal keselamatan komputer api dan penapis paket pada setiap titik keluar dan masuk yang dikenal pasti tetapi tidak pada komputer yang berada dalam perimeter tersebut. keselamatan bertatacara (Ig. procedural security; Br. keselamatan berprosedur; Id. prosedur keamanan; prosedur sekuritas) Keselamatan yang dikawal oleh pihak pengurusan dengan mengenakan kekangan dan kawalan sampingan kepada pengguna kekunci 128 bit dan MD5. Sinonim keselamatan lapisan pengangkutan (TLS). lilitan keselamatan (Ig. security perimeter; Br. perimeter keselamatan; Id. perimeter keamanan; perimeter sekuritas) Garisan sempadan yang menentukan kawasan rangkaian yang berada di bawah kawalan keselamatan. Kawasan rangkaian di luar garisan adalah dianggap berbahaya dan sebarang paket rangkaian dari luar mesti diperiksa untuk menentukan sama ada paket boleh masuk atau tidak berpandukan

Kembali ke atas