Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[be.ra.da]/[ber.a.da] | براد

Definisi : 1. ada (di), ada atau terdapat di sesuatu tempat atau dlm sesuatu keadaan: hidupmu sedang ~ di tepi jurang kebinasaan; sewaktu kejadian itu berlaku, dia ~ di Singapura; 2. berharta, kaya: keluarganya boleh dikatakan ~ juga; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[be.ra.da]/[ber.a.da] | براد

Definisi : 1 hadir atau ada (di): Ketika peristiwa itu berlaku, saya ~ di Kota Bharu. 2 berharta; kaya: Drpd lagak dan pakaiannya, dia pasti anak orang ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata berada

Puisi
 

Sesudah malam bulan cerah,
     Bintang jua tumpang berada;
Jangan adik duk ambil susah,
     Abang ada di depan mata.


Lihat selanjutnya...(6)
Peribahasa

Laksana lemping terbuang.

Bermaksud :

Bagi orang yang berada benda-benda yang sedikit itu tidaklah berguna tetapi bagi orang yang miskin sangatlah besar ertinya. lemping = sejenis kuih.

 

Lihat selanjutnya...(4)


Glosari Dialek Pulau Pinang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
perenin[p«.Ò«.nin]kata kerjamemisahkan sesuatu mendapan yang berada di dalam airKalu nak bancoh halua maskat, tepong yang hang basoh hang kena perenin dulu.[kA.lu nA/ bAn.tSoh hA.lu.wA mAs.kAt t«.poN jAN hAN bA.soh hAN k«.nA p«.Ò«.nin du.lu]Kalau hendak bancuh halwa maskat, tepung yang awak basuh perlu perenin dulu.
periat[p«.Òi.jAt]kata kerja1. meramalBomo periat reta dia ada di Siam.[b.mo p«.Òi.jAt ÒE.tA di.jA A.dA kAt si.jAm]Bomoh meramal yang keretanya berada di Thailand.

Kembali ke atas