Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[be.ra.da]/[ber.a.da] | براد

Definisi : 1 hadir atau ada (di): Ketika peristiwa itu berlaku, saya ~ di Kota Bharu. 2 berharta; kaya: Drpd lagak dan pakaiannya, dia pasti anak orang ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[be.ra.da]/[ber.a.da] | براد

Definisi : 1. ada (di), ada atau terdapat di sesuatu tempat atau dlm sesuatu keadaan: hidupmu sedang ~ di tepi jurang kebinasaan; sewaktu kejadian itu berlaku, dia ~ di Singapura; 2. berharta, kaya: keluarganya boleh dikatakan ~ juga; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata berada

Puisi
 

Sesudah malam bulan cerah,
     Bintang jua tumpang berada;
Jangan adik duk ambil susah,
     Abang ada di depan mata.


Lihat selanjutnya...(6)
Peribahasa

Laksana lemping terbuang.

Bermaksud :

Bagi orang yang berada benda-benda yang sedikit itu tidaklah berguna tetapi bagi orang yang miskin sangatlah besar ertinya. lemping = sejenis kuih.

 

Lihat selanjutnya...(4)

132

Between a rock and a hard place

Berada dalam dilemma untuk membuat pilihan kerana kedua-dua pilihan yang ada tetap akan mendatangkan masalah.

Lalu hangus, surut layu

The volcanic mud that gushed out from the underground has devoured the whole village. In a desperate move to save the village, the government decided to divert the mud flow to the nearby sea. But the action caused an uproar among the fisherman who worried

Lumpur gunung berapi yang memancut keluar dari perut bumi telah menenggelamkan seluruh kampung. Untuk menyelamatkan kampung itu, kerajaan telah mengambil langkah terakhir untuk mengalihkan lumpur itu ke arah laut yang berhampiran. Namun tindakan ini telah menimbulkan kekecohan dalam kalangan nelayan yang bimbang periuk nasi mereka akan terjejas. Keadaan ini membuatkan kerajaan berasa serba salah kerana hendak lalu hangus, surut layu.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(25)

Glosari Dialek Pahang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
leweh[lE.wEh]kata adjektifberkenaan sesuatu yang berada atau dipakai di luar daripada tempat atau saiznya.Zing leweh kene ribot.[ziN lE.wEh k«.n« Äi.bt]Zing leweh terkena ribut.
condek[tSon.de/]kata adjektifberkenaan seseorang atau alat yang berada di tepi atau di bahagian hujung sesuatu.Ngape awok dok condek je kat pelanto tu.[NA.p« A.wo/ do/ tSon.dE/ dZ« kAt p«.lAn.t tu]Mengapa awak duduk di tepi pelantar itu.
cope I[tSo.pe]kata adjektifberkenaan seseorang atau alat yang berada di tepi atau di bahagian hujung sesuatu, condek.Jangan bediri cope kat pintu, kang jatoh.[dZA.NAn b«.di.Äi tSo.pe kAt pin.tu kAN dZA.toh]Jangan berdiri di tepi pintu, nanti jatuh.
jempan[dZ«m.pAn]kata adjektifberkenaan kelakuan yang sopan atau tertib.Ce jempan siket dudok dalam masjed.[tS« dZ«m.pAn si.ket du.do/ dA.lAm mAs.dZed]Cuba sopan sedikit apabila berada di dalam masjid.

Kembali ke atas