Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[be.ra.da]/[ber.a.da] | براد

Definisi : 1. ada (di), ada atau terdapat di sesuatu tempat atau dlm sesuatu keadaan: hidupmu sedang ~ di tepi jurang kebinasaan; sewaktu kejadian itu berlaku, dia ~ di Singapura; 2. berharta, kaya: keluarganya boleh dikatakan ~ juga; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[be.ra.da]/[ber.a.da] | براد

Definisi : 1 hadir atau ada (di): Ketika peristiwa itu berlaku, saya ~ di Kota Bharu. 2 berharta; kaya: Drpd lagak dan pakaiannya, dia pasti anak orang ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata berada

Puisi
 

Sesudah malam bulan cerah,
     Bintang jua tumpang berada;
Jangan adik duk ambil susah,
     Abang ada di depan mata.


Lihat selanjutnya...(6)
Peribahasa

Laksana lemping terbuang.

Bermaksud :

Bagi orang yang berada benda-benda yang sedikit itu tidaklah berguna tetapi bagi orang yang miskin sangatlah besar ertinya. lemping = sejenis kuih.

 

Lihat selanjutnya...(4)


Glosari Dialek Pahang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
leweh[lE.wEh]kata adjektifberkenaan sesuatu yang berada atau dipakai di luar daripada tempat atau saiznya.Zing leweh kene ribot.[ziN lE.wEh k«.n« Äi.bt]Zing leweh terkena ribut.
condek[tSon.de/]kata adjektifberkenaan seseorang atau alat yang berada di tepi atau di bahagian hujung sesuatu.Ngape awok dok condek je kat pelanto tu.[NA.p« A.wo/ do/ tSon.dE/ dZ« kAt p«.lAn.t tu]Mengapa awak duduk di tepi pelantar itu.
cope I[tSo.pe]kata adjektifberkenaan seseorang atau alat yang berada di tepi atau di bahagian hujung sesuatu, condek.Jangan bediri cope kat pintu, kang jatoh.[dZA.NAn b«.di.Äi tSo.pe kAt pin.tu kAN dZA.toh]Jangan berdiri di tepi pintu, nanti jatuh.
jempan[dZ«m.pAn]kata adjektifberkenaan kelakuan yang sopan atau tertib.Ce jempan siket dudok dalam masjed.[tS« dZ«m.pAn si.ket du.do/ dA.lAm mAs.dZed]Cuba sopan sedikit apabila berada di dalam masjid.

Kembali ke atas