Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[be.ra.da]/[ber.a.da] | براد

Definisi : 1 hadir atau ada (di): Ketika peristiwa itu berlaku, saya ~ di Kota Bharu. 2 berharta; kaya: Drpd lagak dan pakaiannya, dia pasti anak orang ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[be.ra.da]/[ber.a.da] | براد

Definisi : 1. ada (di), ada atau terdapat di sesuatu tempat atau dlm sesuatu keadaan: hidupmu sedang ~ di tepi jurang kebinasaan; sewaktu kejadian itu berlaku, dia ~ di Singapura; 2. berharta, kaya: keluarganya boleh dikatakan ~ juga; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata berada

Puisi
 

Sesudah malam bulan cerah,
     Bintang jua tumpang berada;
Jangan adik duk ambil susah,
     Abang ada di depan mata.


Lihat selanjutnya...(6)
Peribahasa

Laksana lemping terbuang.

Bermaksud :

Bagi orang yang berada benda-benda yang sedikit itu tidaklah berguna tetapi bagi orang yang miskin sangatlah besar ertinya. lemping = sejenis kuih.

 

Lihat selanjutnya...(4)

132

Between a rock and a hard place

Berada dalam dilemma untuk membuat pilihan kerana kedua-dua pilihan yang ada tetap akan mendatangkan masalah.

Lalu hangus, surut layu

The volcanic mud that gushed out from the underground has devoured the whole village. In a desperate move to save the village, the government decided to divert the mud flow to the nearby sea. But the action caused an uproar among the fisherman who worried

Lumpur gunung berapi yang memancut keluar dari perut bumi telah menenggelamkan seluruh kampung. Untuk menyelamatkan kampung itu, kerajaan telah mengambil langkah terakhir untuk mengalihkan lumpur itu ke arah laut yang berhampiran. Namun tindakan ini telah menimbulkan kekecohan dalam kalangan nelayan yang bimbang periuk nasi mereka akan terjejas. Keadaan ini membuatkan kerajaan berasa serba salah kerana hendak lalu hangus, surut layu.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(25)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
specific probability distribution functionfungsi agihan kebarangkalian spesifikKejuruteraanKejuruteraan KimiaFungsi agihan kebarangkalian sesuatu zarah yang berada pada kedudukan tertentu yang telah ditetapkan. Misalnya, zarah pertama seharusnya berada pada kedudukan x, dan zarah kedua berada pada kedudukan y, dan seterusnya. Fungsi agihan ini tidak bermakna bagi sistem yang terdiri daripada N bilangan zarah yang tidak boleh dibezakan antara satu sama lain.
stratospherestratosferaAeroangkasaTiadaKawasan atmosfera yang berada di antara tropopaus dengan stratopaus.,Kawasan atmosfera yang berada di antara tropopaus dengan stratopaus.
moon illusionilusi bulanPsikologiPsikologi UmumIlusi yang membuatkan individu melihat bulan yang berada di ufuk lebih besar daripada di tengah langit. Ketika bulan berada di tengah langit. Contohnya, dua biji belon yang sama saiznya diletakkan pada jarak berbeza. Belon yang jauh terpaksa dibesarkan sehingga imejnya sama saiz dengan belon yang dekat. Individu menyedari bahawa kedua-duanya sama saiz apabila berdekatan. Hal ini bermakna tanda saran kedalaman telah membuatkan saiz bulan yang sama kelihatan berbeza keranaufuk, objek-objek seperti bangunan, pokok, gunung-ganang yang jelas pada kedudukan dekat dan berbalam-balam pada kedudukan jauh akan menjadikan bulan lebih jauh daripada ketika berada di tengah langit. Oleh itu, bulan yang sama saiz tanpa mengira jaraknya, akan dipersepsikan lebih besar semasa di ufuk daripada di bulan di ufuk seharusnya dilihat sama saiznya. Oleh sebab itu, bulan seharusnya kelihatan lebih kecil.
concentric shaftaci sepusatKejuruteraan Kapal TerbangTiadaSepasang aci yang berada pada satu paksi sepunya, salah satu aci berada di dalam yang satu lagi.
seismic basementbatuan dasar seismikKimiaTiadaBatuan alas yang tertakrif daripada data seismik yang berada paling bawah jujukan batuan sedimen. Bahan kerak bumi yang berada di bawah dari batuan ini (kalau pun ada) tidak lagi dipentingkan dalam kajian yang sedang dalam perhatian.
inertial framekerangka inersiaMatematikTiadaKerangka rujukan yang menyatakan bahawa suatu zarah terpencil yang berada dalam keadaan rehat akan kekal dalam keadaan rehat, manakala yang berada dalam keadaan gerakan sekata akan mengekalkan halaju tetapnya.
genusgenusHerbaBotani dan BioteknologiKumpulan tumbuhan yang mempunyai perkaitan yang rapat. Mengikut pengelasan taksonomi, genus berada di kedudukan lebih atas dari spesies dan berada di kedudukan bawah famili sesuatu tumbuhan. Genus merupakan perkataan pertama bagi nama spesies dalam sistem nama saintifik organisma. Contohnya, Carica ialah nama genus bagi spesies Carica papaya (betik) dalam famili Caricaceae. Perkataan ini ditulis secara italik dan huruf pertama menggunakan huruf besar.
bookstallgerai bukuPerpustakaanTiadaRuang kecil, sama ada sementara atau kekal, untuk menjual buku, yang biasanya hanya membenarkan pembeli berada di bahagian luar, sementara penjual berada di bahagian dalam.
row plotpetak berbarisPertanianAgronomi

 Unit kawasan yang dibahagikan sama ada mengikut ukuran yang tertentu, berada di dalam barisan atau susunan. Contohnya, petak padi di kawasan pengairan berada dalam baris, mengikut saliran dan perparitan.

equatorial troughpalung khatulistiwaMeteorologiMeteorologi PerhubunganPalung tekanan rendah yang dangkal, umumnya berada di khatulistiwa dan sekitarnya, dan menandakan zon tumpuan udara yang bergerak ke khatulistiwa dari antisiklon subtropika salah satu hemisfera. Palung khatulistiwa di atas lautan berada di dalam jalur doldrum dan bergerak ke utara dan selatan mengikut arah matahari dengan masa susul selama satu atau dua bulan. Akan tetapi, palung ini tidak merupakan corak tetap carta sinoptik di semua longitud pada semua masa sepanjang tahun; khususnya, palung ini biasanya tidak wujud di kawasan daratan di hemisfera utara musim panas.
12345678910...

Kembali ke atas