Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[be.rang.kat]/[ber.ang.kat] | براڠکت

Definisi : 1. mula meninggalkan sesuatu tempat utk pergi ke tempat lain, bertolak: rombongan itu akan ~ ke Pulau Pinang; 2. mulai menjadi (besar, dewasa, dll): anak itu sudah ~ dewasa; orang yg ~ hamil sering didatangi perasaan yg aneh-aneh; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[be.rang.kat]/[ber.ang.kat] | براڠکت

Definisi : mula berjalan; bertolak: Bakal-bakal haji telah ~ ke Mekah dr Lapangan Terbang Subang. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata berangkat

Puisi
 

Air pasang berangkat ke hulu,
     Datanglah ubi hanyut melintang;
Kalau kukenang masa yang lalu,
     Makan kelubi serasa pinang.


Lihat selanjutnya...(6)

Glosari Dialek Pahang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
gunong berangkat[gu.noN b«.ÄAN.kAt] bekas kecil daripada mengkuang berbentuk segi empat bertingkat biasanya digunakan untuk mengisi emping; tungap.Akak suroh adek buboh empeng dalam gunong berangkat.[A.kA/ su.Äoh A.de/ bu.boh em.peN dA.lAm gu.noN b«.ÄAN.kAt]Kakak menyuruh adik memasukkan emping ke dalam gunung berangkat.
tungap[tu.NAp]kata namabekas kecil daripada mengkuang berbentuk segi empat bertingkat biasanya digunakan untuk memgisi emping; gunong berangkat.Akak suroh adek buboh emping dalam tungap.[A.kA/ su.Äoh A.de/ bu.boh «m.piN dA.lAm tu.NAp]Kakak menyuruh adik memasukkan emping ke dalam tungap.

Kembali ke atas