Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[be.rang.kat]/[ber.ang.kat] | براڠکت

Definisi : 1. mula meninggalkan sesuatu tempat utk pergi ke tempat lain, bertolak: rombongan itu akan ~ ke Pulau Pinang; 2. mulai menjadi (besar, dewasa, dll): anak itu sudah ~ dewasa; orang yg ~ hamil sering didatangi perasaan yg aneh-aneh; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[be.rang.kat]/[ber.ang.kat] | براڠکت

Definisi : mula berjalan; bertolak: Bakal-bakal haji telah ~ ke Mekah dr Lapangan Terbang Subang. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata berangkat

Puisi
 

Air pasang berangkat ke hulu,
     Datanglah ubi hanyut melintang;
Kalau kukenang masa yang lalu,
     Makan kelubi serasa pinang.


Lihat selanjutnya...(6)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
transit passengerpenumpang transit; penumpang singgahAeroangkasaTiadaPenumpang yang berangkat dari sesebuah pelabuhan udara, singgah di sebuah pelabuhan udara lain dan berangkat semula ke destinasi dengan menggunakan penerbangan yang sama.
place of embarkationtempat berangkatSosiologiTiadaTiada
disposable loadbeban boleh buangAeroangkasaTiadaBeban dalam pesawat udara yang boleh dikurangkan atau diubah. Contohnya bagi pesawat udara tentera ialah minyak dan senjata. Bagi pesawat udara awam pula ialah bahan api, penumpang dan kargo.,Penumpang yang berangkat dari sesebuah pelabuhan udara, singgah di sebuah pelabuhan udara lain dan berangkat semula ke destinasi dengan menggunakan penerbangan yang sama.,Beban dalam pesawat udara yang boleh dikurangkan atau diubah. Contohnya bagi pesawat udara tentera ialah minyak dan senjata. Bagi pesawat udara awam pula ialah bahan api, penumpang dan kargo.

Kembali ke atas